11/12

EK Veldlopen seniores: Bouchikhi 14de

belgaimage-98861882
Drie Belgische seniores stonden in Chia aan de start. Soufiane Bouchikhi kon een verdienstelijke veertiende plaats in de wacht slepen, Jeroen D’hoedt en Louise Carton ondervonden lichamelijke klachten en presteerden onder hun verwachtingen.

Bij de mannen nestelden zowel Soufiane Bouchikhi als Jeroen D’hoedt zich in de aanvangsfase op een mooie positie rond te tiende plaats. Meegaan met het sterkste viertal, twee jongen Britten en twee Kenyaanse Turken, had geen zin. D’hoedt, die aanvankelijk iets voor Bouchikhi liep, kreeg helaas last van maagkrampen. Hij kon zich na een kleine terugval nog lang rond stek 15 handhaven, maar moest nog voor het ingaan van de laatste ronde de strijd staken. Ondertussen was Bouchikhi enkele plaatjes opgeschoven en de top 10 binnen gedoken. Toen in de laatste ronde een trosje Spanjaarden over hem heen kwam, kreeg ook hij het zwaar, maar zijn 14de plaats blijft best aardig en is een mooi vervolg op zijn beloftemedaille van 2012 en zijn 28ste plaats uit 2013.

Louise Carton positioneerde zich in de beginfase tussen plaats 15 en 20. Gezien het heftige geweld van de twee Turks-Kenyaanse vrouwen voorin, leek dat een verstandige keuze. Wat toen, behalve Carton zelf, nog niemand wist, is dat ze terug met de vervelende steken in de zij van in Mol af te rekenen kreeg. Ze staakte nog voor halverwege de koers de strijd, maar besloot kort nadien alsnog de wedstrijd uit te lopen. Dat haar 69ste plaats niet was waarvoor ze gekomen was, behoeft geen uitleg. Na haar beloftetitel van vorig jaar moet ze nu dus met een heel zuur gevoel terug huiswaarts keren.

Voor onze landgenoten werd het een EK met evenveel ontgoochelingen als prachtprestaties. Bij die prachtprestaties voor ons nog altijd klein landje, staan dan twee medailles in de historiek .

In de euforie van de zege van Isaac Kimeli zouden we bijna vergeten dat er nog andere winnaars waren in Chia. Bij de juniores meisjes was de Duitse Konstanze Klosterhalfen afgetekend de beste. In een wedstrijd van ‘slechts’ 12 minuten had ze bijna 20 seconden voorsprong. Ook bij de jongens een hele straffe prestatie: de Noor Jakob Ingebrigtsen, broer van klasbakken Henrik en Filip, ging als scholier zomaar even winnen bij de juniores. Bij de beloften vrouwen speelde de Poolse Sofia Ennoui, die al sub 4’05" liep over 1500m, met succes haar sprintsnelheid uit.

Bij zowel seniores mannen als vrouwen werden Turkse ex-Kenyanen één en twee. Uiteraard bestaan er goede redenen om van land te veranderen, maar dat de Turken atleten die al op hoog niveau lopen op zéér korte termijn naturaliseren, is iets waar we ons gerust vragen bij mogen stellen. Yasemin Can is de nieuwe Europese kampioene veldlopen bij de vrouwen, Aras Kaya bij de mannen. De Turken sluiten het EK zo af als overall winnaar van het medailleklassement, België is mooi vijfde. Als alle top 8 plaatsen in aanmerking komen wint Groot-Brittannië, België is dan zevende. En nog opvallend: de altijd dominerende Britten moesten het deze keer (net als de Fransen of Italianen en Spanjaarden)  stellen zonder een individuele kampioen, al stonden er wel vijf verschillende nationaliteiten op dat hoogste podium.
Bekijk hier de resultaten.