16/02

Atletiekblik op weekend: tussen BK en Belgrado

-d4s6157
Met het BK alle categorieën bereikt het binnenlandse indoorgebeuren zaterdag een hoogtepunt. En ook de veldlopers gunnen hun spikes geen rust, maar dat is iets voor zondag.

 

De Belgische atletiekkampioenschappen alle categorieën staan uiteraard ook in het teken van de Europese indoorkampioenschappen in Belgrado van begin maart, maar het aantal kandidaten voor de verplaatsing naar de Servische hoofdstad lijkt heel beperkt. En het ziet er niet naar uit dat daar zaterdag veel volk zal bijkomen.
Amper 6 van de 13 mannen verdedigen hun nationale indoortitel in de Topsporthal. Zo krijgen we in de sprintnummers zeker nieuwe nationale kampioenen. In de 60 meter zullen we die waarschijnlijk bij atletiekclub Seraing moeten zoeken. Robin Vanderbemden krijgt op papier het meeste tegenstand van zijn clubmakkers Guelord Kola Biasu en Jean-Marie Louis. De baanronde wordt een Aartselaars onderonsje met de jonge Sven Van Den Bergh en zijn drie jaar oudere clubgenoot Christian Iguacel. Ook in de dubbele baanronde komt er zeker een nieuwe kampioen. Eerstejaarsbeloften Dylan Owusu/RCG en Alexander Doom/AVR kunnen het daarbij derdejaarsbelofte Michael Rossaert/ACW knap lastig maken. Eliott Crestan/SMAC verdedigt wel zijn verrassende 800m-titel van vorig jaar en ook nu krijgt hij opnieuw af te rekenen met Laurens Schockaert/LAT die zich niet kansloos acht voor een trip naar Belgrado. Hij kan daarbij rekenen op de steun van zijn één jaar oudere clubgenoot Jan Van Den Broeck, die (ondermeer dankzij de hand- en spandiensten van Laurens) al een EKI-ticket op zak heeft. Léopold Kapata/CABW (hinkstap), Arnaud Art/FCHA (polsstok)  en Philip Milanov/VAC (kogel) zijn drie kampers die weinig hinder mogen ondervinden op weg naar titelverlenging, al blijft ook voor hen Belgrado een verre droom. Aan de kogelstand zal het wel boeiend worden voor de andere medailles, want master Filip Eeckhout/VS en zijn tien jaar jongere provinciegenoot Jarno Wagemans/HAMM zijn erg aan elkaar gewaagd. Een andere kamper, Emile Verdonck/AZW (foto),  moet de hoogspringtitel mee naar West-Vlaanderen kunnen nemen. Ook Wesley De Kerpel/ROBA start als favoriet in de 3000m, in tegenstelling tot de 1500m waar er niemand echt bovenuit steekt en waar velen een aanspraak kunnen maken op het podium na een voorspelbare tactische koers.
Wél spanning zal er zijn voor twee uittredende Excelsiorkampioenen. Damien Broothaerts vindt niet alleen zijn outdoorrivalen Dario De Borger/VAC en Denis Hanjoul/DCLA terug, ook zijn clubmakkers Quentin Ruffacq en vooral Dylan Caty komen voor de gouden medaille in aanmerking. En Corentin Campener/RESC zit samen met zes andere verspringers in een zakdoek van amper 30 vierkante centimeter. Daarbij ook de jonge Tristan Glorie/MACW – op zoek naar het Belgisch scholierenrecord (7m43)  – zullen de meer gevestigde waarden zoals Cedric Nolf/VAC en Mathias Broothaerts/LYRA het vuur aan de schenen willen leggen.

Er wordt zaterdag ook gesnelwandeld in de Topsporthal en daar lijkt de onverslijtbare Meetjeslander Dirk Bogaert – 59 jaar – ook al aangewezen om zichzelf op te volgen in de 5 kilometer.

Met dat snelwandelen, voor vrouwen, wordt het Belgisch kampioenschap geopend om 12u00. Indien Liesbet De Smet/DUFF zichzelf wil opvolgen, dan zal ze wel voorbij Annelies Sarrazin/FLAC en Myriam Nicolas/SMAC moeten geraken in de 3 kilometer. Naast Liesbet komen nog vijf andere titelverdedigsters aan de start. Eentje daarvan ruilt de verspringbak van 2016 voor de 60m horden van 2017. Olympisch meerkampkampioene Nafi Thiam/RFCL mag daar weerwerk verwachten van Chloé Beaucarne/DEIN, Sarah Missinne/KAAG en diens evenknie bij het Vlaams kampioenschap, Dorien Van Diest/OEH. Ook meerkampster Noor Vidts/VAC heeft de horden uitgekozen, samen met het hoogspringen. Daarmee werkt de Vilvoordse dezelfde combinatie af als Nafi Thiam die op eenzame hoogte zal acteren zodat het vertrouwde duel tussen Hannelore Desmet/LOOI en Hanne Van Hessche/ASVO deze keer voor de andere podiumplaatsen zal gebeuren.
Naomie Van Den Broeck werd vorig jaar de sprintkoningin van dit kampioenschap, maar deze keer is het meisje van Rochefort er niet bij. In de 60m zullen twee CABW-sprintsters (Cynthia Bolingo Mbongo en Française Charlotte Jeanne) en twee snelle Depuydts (Manon/ACME en Orphée/HAC) de beste plaatsen verdelen. Over de baanronde kan Imke Vervaet/RCG opnieuw aanknopen met haar vroegere sprintsuccessen. Haar nichtje, Justien Grillet/VS, toonde zich vorig jaar de beste 400m-loopster voor hordeloopster Nenah De Coninck. Die is er nu niet bij, maar Justien krijgt vanuit haar eigen provincie geen vrijgeleide want er mag stevig weerwerk verwacht worden van Vlaams kampioene Margot Van Puyvelde/ASVO en Axelle Dauwens/ACME.
Net zoals Philip Milanov bij de mannen, zal Jolien Boumkwo/RCG moeilijk van een zoveelste gouden plak kunnen gehouden worden in het kogelstoten. Voor hinkstapspringster Elsa Loureiro/RFCL daarentegen wordt het niet makkelijk om zichzelf op te volgen. Sietske Lenchant/ROBA is terug competitieklaar en zal haar pole-position in deze technisch moeilijke discipline ook op nationaal niveau willen terugwinnen. Fanny Smets/CABW vecht een zoveelste strijd uit aan de polsstokstand met Chloé Henry/RESC, maar het zal niet bij dit duel blijven, vermits ook Aurélie De Ryck/LYRA, Elien De Vocht/WACO en Hanne De Baene/OB al flink op dreef waren. Nationale jeugdrecords zijn in de schaduw van het podium niet ondenkbaar aan de polsstokstand. In het verspringen is het uitkijken naar het winterdebuut  van Hanne Maudens/VS. Een mooie gelegenheid voor de jonge Vlaamse kampioene Eve Willems/VAC om dichterbij de 6 meter te geraken. In de beide halve fondnummers komen er ook nieuwe kampioenen. Dat lijkt telkens een Waals onderonsje te worden, maar de waarden liggen zo dicht bij elkaar dat er na een tactische wedstrijd een achttal loopsters in aanmerking kunnen komen voor de medailles.

Bekijk hier de deelnemers en hier het tijdschema.

Nog op zaterdag organiseert AC Herentals een gesloten jeugdmeeting en is er in Lier de Powerplus natuurloop van AC Lyra (5K, 10K en halve marathon).

Zondag is het in Hoboken tijd voor de 6de Supercrack, een sprintfestival met een aanbod voor alle categorieën, waarbij in de voormiddag de oudere leeftijdscategorieën aan bod komen, gevolgd door de jongste deelnemers in de namiddag. Ook de Topsporthal in Gent blijft niet onbezet: KAA Gent opent met haar Polarpaintmeeting een aanbod voor de jeugd tot en met de scholieren.

Eén week na de Vlaamse kampioenschappen, kunnen de veldlopers zondag alle Vlaamse windstreken opzoeken. Zo is er in Lommel de afsluiter van het Limburgs CrossCriterium; in Wichelen zorgt RC Gent voor de Aces-veldloop; in Lennik krijgen de liefhebbers een behoorlijk veeleisende Pajottenlandse omloop onder de voeten geschoven en in het West-Vlaamse Ardooie verwacht FLAC de deelnemers voor de Ardo-veldloop.