09/09

Atletiekblik op weekend: Belgische kampioenschappen juniores en beloften in Nijvel

wkj-23-4x400-team
Zondag komen in Nijvel de laatste twee leeftijdscategorieën aan de beurt om hun nationale individuele medailles van 2016 te verdelen. De juniores en beloften zijn dan ook een beetje de buitenbeentjes in onze atletieksport.

Niet alleen vormen deze leeftijdscategorieën een scharniermoment tussen de jeugd- en de volwassenenatletiek. Het zijn de enige categorieën die ook in de winter verstoken blijven van een nationaal en een ligakampioenschap en in de zomer staat er voor hen ook al geen Vlaams kampioenschap op de kalender. Uiteraard hoeft dat niet. Een blik op de kwantiteit van het deelnemersveld aan beide kampioenschappen, is al door de jaren heen een pijnpunt gebleken en dat is anno 2016 niet anders. Bovendien werd de beloftencategorie – de U23 – nog niet erg lang geleden in het leven geroepen en dat op initiatief van de Europese atletiekliga die in 1997 met een eerste Europees beloftekampioenschap in Turku uitpakte.

Internationaal komen de juniores en beloften wel tot hun recht en dat is een goede zaak: de juniores kunnen elk jaar mikken naar alternerende Europese of wereldkampioenschappen; de beloften moeten het voorlopig stellen met tweejaarlijkse Europese titelcompetities en we hebben het vermoeden dat grote broer IAAF vroeg of laat dat Europees voorbeeld wel zal volgen.

 Juniores meisjes

Half juli namen 9 Belgen en één team deel aan de Europese junioreskampioenschappen in Polen. De vijf EK-meisjes tekenen in Nijvel allemaal present. Bronzen meerkampster Hanne Maudens/VS  heeft keuze te over, maar het siert de Oost-Vlaamse dat ze het zichzelf niet gemakkelijk maakt door te opteren voor het kogelstoten, waar ze op een sterke Elise Helsen/ACHL botst. Het andere kwartet mag in het Parc de la Dodaine weinig moeite ondervinden om hun Europees ticket ook te verzilveren in een nationale titel. Chloé Beaucarne/DEIN (100mH), Claire Orcel/CSF (hoog), Elise Vanderelst (1500m) en Hanne De Baene/OB (polsstok), zullen hun gouden medaille niet mislopen of – springen. Babette Vandeput/ATLA die nipt het EK misliep, steekt ook ver boven de tegenstand uit in het discuswerpen. Haar clubgenote Frederique Teuwen staat met de snelste chrono in de 100m geboekt, maar wordt zeer dicht op de hielen gezeten door Waalse concurrentie. Een identieke vaststelling is er voor Franne Flossie/RCT in de 200m; Lize De Vlieger/ATAC in de 800m en zeker voor Justine Bulcke/MACW die in het verspringen met 5m82 de top van de inschrijvingslijst deelt met May Lee Cooper/MOHA. De rollen worden omgekeerd in het speerwerpen, waar Pauline Smal/SMAC best Trui Kerkaert/BONH in’t oog moet houden.
Steepleloopster Elke Dobbelaere/MAC en kwartmijler Rani Baillievier/OLSE moeten normaliter ook het hoogste podiumtrapje kunnen beklimmen terwijl Hanne Annedyck/DAC en Katrien De Neve/AVT over de beste hinkstappapieren beschikken. Het enige Waals onderonsje wordt de 400m horden met Valentine Debougnoux/HF die de hete adem van Justine Brackman/DAMP in de nek voelt. Onvoorspelbaar is de 5000m, en wel om twee redenen. De juniores lopen samen met de beloften én de helft van het deelnemersveld heeft deze zomer nog geen 12,5 ronden afgehaspeld. Veldloopkampioene Jolien De Schaepmeester/RCG is er daar eentje van. Toch ook opvallend: geen enkel nationaal junioresrecord werd dit jaar bij de meisjes verbeterd.

Juniores Jongens

Van de vier individuele Bydgoszcz-gangers bij de jongens, komt alleen Dylan Owusu/RCG in actie. Hij mag in Nijvel niet het minste probleem ondervinden om de 400m hordetitel binnen te halen. Zijn drie EK-teamgenoten van de 4x400m vechten het wel onder elkaar uit over de baanronde. Alexander Doom/AVR en de eerstejaars Gerbrand Huts/RCT en Julien Cobbaert/VITA  moeten hier het volledige podium kunnen inpalmen (zie foto). Op de lijst van recordverbeteraars van 2016 staat slechts één junior: werper Matthias Quintelier/AVKA steekt er met de kogel bovenuit, maar in het discuswerpen krijgt hij aan zijn eeuwige jeugdrivaal Ilya Defrère/DCLA wel een stevige concurrent. En omdat discussen in de lucht wel eens eigenaardige capriolen willen maken, mag ook Max Vlassak/SACN hier niet verzwegen worden. Een andere Leuvense werper – Jacob Grobbel/DCLA – is de uitgesproken speerwerpfavoriet. Caty Dylan/RESC moet in de 110mH makkelijk zijn titel kunnen verlengen en de Waalse juniores zullen ook de titels in het hinkstap  (via thuisspringer Amaury Brouwers/CABW); de 5000m (via thuisloper Dorian Boulvin/CABW),  het polsstok (via Robin Bodart/BBS) en de steeple (met Timote Colquhoun/DS of  Joachim Murez/USTA),  op eigen bodem willen houden.
Hinkstapper Amaury Brouwers kan het Marvin Nicque/ACW ook in het verspringen moeilijk maken en Giebe Algoet/HCO ontgoochelt zelden aan de hoogspringstand, maar krijgt wel een Luikse buitenlander voorgeschoteld die met 2m09 dit jaar al één centimetertje hoger sprong. In de halve fond zit de top drie telkens dicht bij elkaar. Jean Thiry/WACO vindt in de 800m twee van zijn belagers (Bastiaan Ameryckx/OPW en diens streekgenoot Gaetan Van Laethem/LEBB) binnen de halve seconde en een andere Lebbekenaar – Dries De Smet – weet dat twee Waalse juniores binnen de anderhalve seconde in de 1500m volgen. Raphael Kapenda/SMAC moet twee sprintmedailles kunnen binnenhalen. In de 200m zal dat waarschijnlijk goud worden, maar in de kortste afstand zal ook Kobe Vleminckx/ACHL die kleur van eremetaal naar zich toe willen halen.

Beloften Vrouwen

Vier vrouwelijke beloften werkten zich afgelopen zomer op de – prille – nationale recordlijst. Dat Nafi Thiam en Renée Eykens afgelopen zomer andere prioriteiten hadden dan dit BK, hoeven we uiteraard niet uit te leggen, maar speerwerpster Kato Van Den Brulle/ALVA en polsstokspringster Elien De Vocht/AVZK zullen niet de minste moeite hebben om een extra titel in te palmen. Zo is Elien bijvoorbeeld de enige polsstokbelofte, een vaststelling die ook voor het kogel (2 deelneemsters) en de steeple (3) geldt: aankomen staat daar gelijk met een podium. Vanessa Sterckendries/OEH kan die kogeltitel niet mislopen, maar vindt in het discuswerpen gelukkig toch wat evenwaardige concurrentie in de persoon van Katelijne Lyssens/ROBA. Elke Godden/AVKA en Jolien Van Hoorebeke/RIEM mogen dan al zeker zijn van een medaille, wie het steeplegoud zal opeisen, is onvoorspelbaar. De twee uittredende kampioenen (Elke 5000m en Jolien steeple) hebben dit jaar dezelfde chrono gelopen. Ook Ine Hugaerts/DUFF (400m), haar clubgenote Jolien Leemans (ver) en Noor Vidts/VAC (hoog) moeten hun beloftetitel van 2015 kunnen verlengen. Noor zal ook in de hordesprint een aantrekkelijk duel kunnen uitvechten met Sarah Missinne/KAAG en Leemans heeft nog een ijzer in het sprintvuur, waar ze samen met 200m-favoriete Emma Coppenolle/DEIN de 100m aanvoert. Indien Flavie Vanbesien/FLAC ook haar 400m hordetitel wil verlengen, zal ze wel voorbij haar trainingsgezel Inge Bellemans/ROBA moeten geraken. Een niet zo eenvoudige opdracht. Hinkstapspringster Karine Duvivier/CABW moet de titel in eigen huis kunnen houden en voor dezelfde redenen als bij de juniores, is de 5000m voor beloften onvoorspelbaar.  800m-loopsters Eline Pinter/AVKA en Hanne Reynaert/ASVO treffen elkaar in een hopelijk spannend titelduel, iets wat Axana Schaeverbeke/ACME in de 1500m wellicht niet zal overkomen.

Beloften Mannen

Bij de mannelijke beloften bleef de nationale recordlijst afgelopen zomer eveneens onaangeroerd. En ook hier scoort de Nijvelse deelnemerslijst geen hoge deelnemersaantallen. Zo kunnen in de steeple Jef Torbeyns/DAC en Benoit Ruscart/USTA onder hun beidjes uitmaken of ze de volgorde van vorig jaar zullen respecteren zodat ze hun zilver en brons van 2015 deze keer kunnen veranderen in goud en zilver. Naar andere concurrenten hoeven ze niet te kijken: die zijn er niet. De helft van het polsstokkwartet komt uit Leuven, maar hier springt Ben Broeders/DCLA wel letterlijk en figuurlijk boven alle deelnemers uit. De Europese nummer vier is overigens een van de weinige Nijvelse deelnemers die goede herinneringen bewaart aan Amsterdam. Een andere EK-topper – Tornado Robin Vanderbemden/SER in de series van de 4x400m – is zondag de uitgesproken favoriet van de halve baanronde, waar Michaël Rossaert/ACW in theorie de beste tegenstander wordt. De Waaslander start wel als topfavoriet in de 100m.
Titelverdedigers krijgen het in Nijvel niet onder de markt: dat zal nog wel lukken voor Asamti Badji/RESC (400m), maar Viktor Benshop/KAAG krijgt in de 800m Aurèle Vandeputte/HAC voorgeschoteld; Yannik Stevens/KAPE krijgt het nog zwaarder te verduren in de 110m horden met Thomas Durant/CRAC en Senne Segers/LYRA en Giovanni Pieters/ACME krijgt aan streekgenoot Maarten Raes/HCO een stevige kluif in de 400m horden. Uitkijken is het ook naar de verspringprestatie van Mathias Broothaerts/LYRA die sedert eind mei slechts één keer in actie kwam wegens blessureperikelen. Luikenaar Francois Grailet/RFCL sprong deze zomer met 7m29 al elf centimeter verder dan de nationale belofterecordhouder.
Voor kogelstoter Joannes Van Steen/VOLH, hinkstapper Yves Pausenberger/KAAG en speerwerper Jarne Duchateau/OB lijkt de opdracht relatief makkelijk, maar het spreekwoord van het vel en de beer is nooit ver weg. Zo kwam laatstgenoemde sedert begin juli bijvoorbeeld niet meer in actie en kan Timothy Branders/DAMP ook wel een flinke worp uit de Ardeense speerwerparm toveren. Discuswerpers Stijn Vercammen/HAMM, Florent Willocq/CABW en kogelfavoriet Joannes Van Steen staan op een werpzakdoek van twee meter samengepakt en Robin Hendrix/OEH kan in de 1500m een geslaagde zomer verzilveren, al verlopen tactische races zelden volgens het boekje. Zijn gewezen clubgenoot Ward Van Der Kelen/EA liep vorig jaar al naar 5000m-zilver en om deze keer goud te scoren zal hij voorbij thuisloper Younes Darrazi/CABW moeten. Het hoogspringen tot slot, wordt ongetwijfeld boeiend, met de juniores- en AC-kampioen van vorig jaar – Fabiano Kalandula/RESC - die het opneemt tegen twee oudere beloften in conditie: West-Vlaming Emile Verdonck/AZW en Limburger Brett Jacobs/ADD.

De deelnemerslijsten en het tijdschema van Nijvel kan u op onze website raadplegen.