02/09

Atletiekblik op het weekend: Memorial Van Damme 2020

persconferentie-mvd-2020-jdc-4

Rani Rosius tijdens de persconferentie van de Memorial Van Damme 2020

Het zomerseizoen 2020 kent een bijzonder verloop met veel annulaties en wijzingen in de kalender. Ondanks alles kunnen we dit weekend vooruitblikken naar twee jaarlijkse hoogtepunten die garant staan voor knappe prestaties. Op vrijdag 4 september is de wereldtop aan de slag in het Koning Boudewijnstation tijdens de Memorial Van Damme en op zondag 6 september kan je in Heusden-Zolder terecht voor topatletiek tijdens de Nacht van de Atletiek. Vandaag blikken we vooruit naar de Memorial, want ondanks een beperkter programma is de organisatie erin geslaagd om een aantrekkelijke affiche samen te stellen.

Peter Genyn/PAR mag de avond openen met een 100m voor wheelers. Na zijn niet erkende wereldrecord van twee weken geleden, is dit de ideale gelegenheid om het wereldrecord over 100m in de 51-klasse definitief op zijn naam te zetten. De geplande driekamp met Nafi Thiam/RFCL en Katarina Johnson-Thompson gaat niet door na het afzeggen van Thiam wegens achillespeesproblemen. KJT maakt er dan maar een tweekamp van met deelname aan de 100m horden en het hoogspringen. Op de horden neemt de Britse het op tegen Anne Zagré/RESC en de Nederlandse Sharona Bakker. In het hoogspringen is het uitkijken naar Claire Orcel/CSF, die na haar enkelblessure opnieuw aan het springen is. Voor winst verwachten we een strijd tussen de Zweedse Erika Kinsey, die midden augustus al 1m95 sprong, en de Australische Nicola McDermott, die zich afgelopen weekend in het Duitse Sinn verbeterde tot 1m98.

Terwijl de vrouwen aan het hoogspringen zijn, vinden we de mannen terug aan de overkant van de piste voor het polsstokspringen. Op de Diamond League meetings in Stockholm en Monaco werd Ben Broeders/DCLA telkens tweede na Armand ‘Mondo’ Duplantis. Wellicht wordt een tweede plaats opnieuw het hoogst haalbare, maar belangrijker zijn de hoogtes waarmee de prijzen worden verdeeld. Duplantis jaagt op de 6m14 van Sergei Boebka. Indoor ging de jonge Zweed al hoger met 6m18, maar outdoor lukte dat nog niet. Broeders gaat op zoek naar een verbetering van zijn Belgisch record. Vorig jaar sprong hij over 5m76 en deze winter ging hij al over 5m80. Na zijn sterke doortocht op de Diamond League behoort een nieuw Belgisch record tot de mogelijkheden. Thomas Van der Plaetsen/DEIN neemt ook deel aan de polsstokcompetitie. Met zijn 5m41 tijdens het Polsstokgala in Leuven komt Van der Plaetsen in de buurt van zijn persoonlijk record dat hij tijdens het BK Meerkampen indoor in 2019 op 5m50 bracht. Thiago Braz is ook van de partij. De Braziliaan mag zich één jaar langer Olympisch kampioen noemen als gevolg van de uitgestelde Olympische Spelen in Toyko door de coronapandemie. 

Tussen alle sprongen door lopen de vrouwen een uur lang tegen de klok. Sifan Hassan gaat op zoek naar het wereldrecord dat op 18,517km staat. De Nederlandse regerende wereldkampioene op de 1500m en 10.000m krijgt het gezelschap van onder meer Lonah Chamtai Salpeter en Sheila Chelangat. De Belgische kleuren worden verdedigd door Nina Lauwaert/ROBA en Hanna Vandenbusche/AVR. De aanval op het wereldrecord bij de mannen staat pas op het einde van de avond gepland. Bashir Abdi/RCG en Mo Farrah moeten voorbij 21,285km om het record van Haile Gebreselassie te breken. Het Belgisch record van Gaston Roelants (20,784km) houden we best ook in gaten. Naast Abdi verschijnen ook Soufiane Bouchikhi/ RFCL en Simon Debognies/OEH aan de start van de uurloop.

Nog voor Abdi en co. van start gaan, kunnen al twee wereldrecords gesneuveld zijn. Op de 1000m gaat de Keniaanse Faith Kipyegon opnieuw op zoek naar het record van Svetlana Masterkova, nota bene gelopen op de Memorial. In Monaco bleef Kipyegon slecht 17 honderdsten boven het wereldrecord, dus een verbetering is niet veraf. Renée Eykens/AA en Elise Vanderelst/MOHA gaan op zoek naar het Belgisch record dat al sinds 1979 op naam staat van Anne-Marie Van Nuffel met 2'36"8. Bij de mannen geen 1000m, wel een 1500m met Jakob Ingebrigtsen als uitgesproken favoriet. Ismael Debjani/CABW en Isaac Kimeli/OEH gaan in het zog van de jonge Noor op zoek naar een snelle tijd.

Op de sprintnummers krijgen veel nationale namen de kans om zich internationaal te tonen. Rani Rosius/AVT krijgt een race op haar maat. De Ecuadoraanse Angela Gabriela Tenorio steekt er met een persoonlijk record van 10”99 bovenuit, maar die tijd dateert al uit 2015. Vorig jaar kwam Tenorio tot 11”20 en daarmee kan ze Rosius meer dan voldoende weerstand bieden. Momenteel deelt Rosius de tweede plaats op de ranglijst aller tijden met Olivia Borlée en 11”39. Na vrijdagavond moet ze die plek misschien niet langer delen. Op de 400m nemen Cheetahs Camille Laus/RCB, Paulien Couckuyt/VAC en Margo Van Puyvelde/ASVO het op tegen enkele Europese subtoppers. De Poolse Iga Baumgart-Witan, een vaste waarde in het sterke Poolse 4x400m team, is de grootste naam na het wegvallen van Léa Sprunger. Bij de mannen staat een 200m op het programma. Jonathan Borlée/RCB neemt het samen met Robin Vanderbemden/SER en Julien Watrin/DAMP op tegen onder meer de Italiaan Eseosa Fostine Desalu en de Slowaak Jan Volko.

Het tijdschema en de volledige startlijsten van de 44ste editie van de Memorial Van Damme kan je hier terugvinden. Toeschouwers zijn niet toegelaten, maar je kan vrijdagavond wel terecht op Canvas/Sporza voor een verslag vanaf 20u00.