06/09

Bashir Abdi gaat tijdens Allianz Memorial Van Damme vol voor BR over 10.000m

-jdc3355

Bashir Abdi.

Als Bashir Abdi terugkeert naar de piste, weet je dat het niet is om de toerist uit te hangen. Hij mikt vrijdag in de 10.000 meter tijdens de Allianz Memorial Van Damme voluit op het Belgisch record van Mohammed Mourhit. Als het even kan gaat hij ook voor het Europees record van Mo Farah.

“Alles is goed verlopen op trainingsstage in Font-Romeu, dus ik heb zin in de Memorial”, zegt Bashir Abdi/RCG. Een hoofddoel is de 10.000 meter van vrijdag niet voor de olympische bronzenmedaillewinnaar. “Mijn focus ligt op de marathon van Chicago in oktober en vooral op de olympische marathon volgend jaar, maar ik wil het wel goed doen in Brussel. Ik heb toch een paar specifieke trainingen gedaan. En sowieso ben ik iemand die altijd twee keer per week kwaliteit op de piste doet. Voor Koen Naert zou het moeilijker zijn om een snelle 10.000 meter te lopen, want die traint bijna nooit op piste. Ik doe regelmatig 25 x 400m in 60 à 64 seconden.”

Het doel is duidelijk vrijdag tijdens de Allianz Memorial Van Damme: Bashir gaat voor het Belgisch record van Mohammed Mourhit, dat sinds 1999 op 26’52”30 staat. “Het is geen zuiver record en daarom wil ik het absoluut op mijn cv hebben”, zegt de Gentenaar, verwijzend naar het EPO-gebruik van Mourhit. “Het voelt als mijn persoonlijke verantwoordelijkheid om dat record van Mourhit van de tabellen te lopen. Ik denk dat ik daar heel veel atletiekliefhebbers blij mee zou maken. En ook atleten, want atleten willen lopen tegen écht zuivere atleten, die alle opofferingen hebben moeten doen. Niet tegen monsters.”

In een ideaal scenario wil Bashir vrijdag ook richting Europees record. Dat staat sinds 2011 op naam van zijn boezemvriend Sir Mo Farah. “Ik vertrek op een schema voor het Belgisch record, en als ik in de tweede wedstrijdhelft voel dat het ER ook mogelijk is, zal ik dat zeker niet laten liggen”, legt hij zijn wedstrijdplan uit. “Mo was mee op stage in Font-Romeu en was zo vriendelijk om mij bij enkele trainingen te hazen.”

Dinsdag 40km

Een potentieel nadeel vrijdag wordt de hitte. De 10.000 meter staat al als eerste nummer geprogrammeerd om 18u57. “Ideaal is dat niet, maar het zal nooit zo extreem zijn als bij de Spelen in Tokio, dus ik kan tegen mezelf zeggen dat ik al erger heb meegemaakt”, merkt Bashir op.

Na de Memorial gaat de focus meteen weer op de marathon. “Zaterdag en zondag zal ik zo veel last hebben van mijn kuiten, dat er geen andere mogelijkheid zal zijn dan alternatief te trainen”, vertelt Bashir. “Maar dinsdag staat er al een duurloop van 40 kilometer op mijn programma.” En tussen Chicago en de Spelen nog het EK cross in Brussel? “Er is nog geen planning voor na Chicago, dus ik heb geen idee of ik het EK cross loop”, klinkt het. “Het is alleszins fantastisch dat de cross weer naar Brussel komt. Op het EK cross in Brussel in 2008 heb ik Mo Farah voor het eerst ontmoet.”