11/08

Alex Malachenko ziet poulain Vanessa Sterckendries op korte termijn 70 meter werpen

20180708-131620

Vanessa Sterckendries en Alex Malachenko.

De naam Alex Malechenko doet bij de jonge generatie al lang geen belletje meer rinkelen, maar wel bij wie zijn atletiekgeschiedenis kent. De coach van Belgisch recordhoudster Vanessa Sterckendries/OEH is zelf zevenvoudig Belgisch kampioen hamerslingeren en wierp voorbij de 70 meter. Hij vertelt over de trainingen van Vanessa.

"In 2016 is Vanessa bij mij komen aankloppen en ik heb meteen ja gezegd op de vraag of ik haar wilde coachen", blikt Alex Malachenko terug.  "Ze wierp toen nog geen 64 meter, nu 68m39, dan mag je van een mooie progressie spreken." Waarin zit dan het verschil tussen de Vanessa van toen en van nu? "Ze is veel matuurder geworden en technisch fel verbeterd. In januari waren we nog op weekend bij Sergey Litvinov (de vorige wereldrecord hamerslingeren, nvdr.) en die zag minstens 70 meter in Vanessa. Hij was te spreken over haar techniek."

Alex en Vanessa zien elkaar twee keer per week in Obourg, bij Bergen. "Ook tijdens de lockdown. De burgemeester gaf haar een uitzondering om in de gemeente te kunnen trainen omwille van haar uitzonderlijk niveau. Toen alle wedstrijden wegvielen was het motivationeel even moeilijk, maar de uitstekende wedstrijden de laatste weken hebben laten zien dat alle trainingen niet voor niets zijn geweest. Het grote doel is nu nog het BK van komend weekend. Daar wil Vanessa écht scoren, daarna volgt een rustperiode."  

De nieuwe stap voorwaarts die Vanessa recent demonstreerde wijt Alex aan meerdere oorzaken. "Vorig jaar zat ze nog in een overgansperiode. We zijn meer op kracht gaan inzetten en er is duidelijke progressie in het krachthonk, maar nu zijn we dat pas in het hamerslingeren aan het omzetten. Het is altijd zoeken naar een evenwicht tussen kracht- en werptraining. Haar progressie loopt zeker nog niet ten einde. 70 meter lijkt mij mogelijk, in het beste geval nog dit jaar. Ze is nog altijd maar 24 en kan nog tot haar 30e verbeteren. Ze heeft ook ongelofelijk veel karakter, wat een motivatie. Ze gaat er 200 procent voor, is altijd positief en wil continu trainen. Soms moet ik ze wat afremmen. Een maand rusten na het seizoen is een moeilijke opdracht voor haar."

De planning van de afgelopen maanden heeft Alex, zoals wel meer coaches, moeten bijsturen door het coronavirus. "Het was altijd de bedoeling om top te zijn in de periode dat ze zich kon plaatsen voor de Spelen, maar we hebben de piek wat moeten uitstellen. Op training waren we in februari specifieker beginnen werken, maar in april zijn we teruggekeerd naar een winterprogramma. De laatste tijd zijn we weer specifieker bezig met zwaardere gewichten en meer pliometrie."