17/07

6 medailles voor België op WK G-atletiek in Parijs

53049228114-f8eecd05af-o

Een groot deel van de Belgische atleten in Parijs.

De Belgen hebben het WK G-atletiek in Parijs op fantastische wijze afgesloten. Na de dubbele wereldtitel van Maxime Carabin (T52, 100m en 400m) was het aan de T51'ers. Eén dag na de gouden medaille op de 100m van Peter Genyn (T51) mocht Roger Habsch (T51) vieren met winst op de 200m. Genyn moest vrede nemen met brons.

Op de slotdag van het WK kaapte België nog twee medailles weg. Luikenaar Roger Habsch wheelde op indrukwekkende wijze naar de wereldtitel op de 200m in een kampioenschapsrecord van 36”76. De Fin Toni Piispanen (zilver in 37”65) en Peter Genyn (brons in 37”88) flankeerden hem op het podium. De 44-jarige Habsch was bijzonder blij met z’n prestatie nadat hij zondag nog zilver pakte op de 100m. “Dit was perfect, ik ben enorm tevreden. Ik moest de afgelopen drie jaren veel opofferen, dus dan geeft dit veel voldoening”, reageerde de zichtbaar geëmotioneerde Luikenaar. “Ik focuste mij op mijn lijnen en gaf alles. Ik wou dit ook doen voor mijn kinderen, en heb het gedaan: mijn eerste titel is binnen.” Ervaren rot Peter Genyn kon leven met brons. “Na een goede 100 meter stokte het wat voor mij”, vertelde de Kalmthoutenaar. “Ik sta op de plaats waar ik vandaag moest staan, dus ik kan tevreden terugblikken. We zien wel hoe we dit voor volgend jaar kunnen bijsturen. Mijn basis is niet zo goed als vorige jaren, doordat ik lang niet kon trainen. Volgende winter wil ik daaraan werken. In 2024 tellen enkel de Paralympische Spelen en daar wil ik weer een medaille behalen, de kleur gaan we daar bepalen”, besloot de regerende paralympisch kampioen  die intussen al 6 mgouden WK-medailles in zijn trofeeënkast heeft liggen.

Nog op zondag reed Joyce Lefevre op de 800 meter (klasse T34, G-sport Vlaanderen) naar een vijfde plaats in 2’14”34. Eerder op de dag sprongen Anke Sneyers en Kiara Maene (G-sport Vlaanderen) met 4m45 en 4m18 naar een respectievelijk veertiende en zestiende plaats in de klasse voor atletes met een verstandelijke beperking (T20).

 

6 medailles

Het werd een bijzonder geslaagd WK voor de Belgische delegatie in de Franse hoofdstad. De medailleteller voor Paralympic Team Belgium staat stil op zes stuks: vier keer goud en één keer zilver en brons. Met Maxime Carabin (T52, 100m en 400m), Roger Habsch (T51, 200m) en Peter Genyn (T51, 100m) heeft ons land drie verschillende wereldkampioenen. Dat is net als het aantal medailles ongezien in de laatste decennia. Kortom, een geslaagde campagne één jaar voor de Paralympics.