01/08

5 dagen tot Berlijn: Thomas Van der Plaetsen ambitieus ondanks voetblessure

10-adam7-thomas-1500m

Thomas Van der Plaetsen die op deze foto zijn Europese titel viert.

Op het BK in Brussel kwam Thomas Van der Plaetsen slecht neer bij het polsstokspringen, en liep een voetblessure op. De regerende Europese kampioen tienkamp trekt daardoor via een aangepaste voorbereiding naar Berlijn.

Op de Flanders Cup in Ninove afgelopen weekend testte Thomas Van der Plaetsen/DEIN voor het eerst hoe zijn voet reageerde op competitie. Met 1m96 in het hoogspringen kon hij moeilijk tevreden zijn, maar belangrijker was de reactie van die voet. "De prestatie trok op niet veel, maar de voet bleek er vrij goed voor te staan. Die is functioneel perfect in orde", vertelde Thomas. "Ik heb na het BK tien dagen niet eens kunnen stappen, dus we moesten de training serieus aanpassen. Op vlak van springen en werpen heb ik twee weken volledig stilgelegen. Niet ideaal, maar volgens mij ook geen ramp. Tot nu waren de trainingen wel nog altijd aangepast om de voet niet onnodig te belasten."

Ondanks de verstoorde aanloop naar het EK in Berlijn, heeft Thomas niet veel van zijn vertrouwen ingeboet. "Het is moeilijk te zeggen hoe ik er exact voorsta, maar ik zie wel mijn werp- en springnummers op training. De werpnummers gaan heel goed, de springnummers degelijk, de loopnummers zijn ook in orde. Ik denk niet dat ik in een uitzonderlijke vorm ben, maar wel op het niveau van Götzis. Als er in Berlijn geen tegenvallers tussenzitten, zijn er mogelijkheden. Ik hoop op 8.400 punten, en dan zal je wel top vijf scoren. Kevin Mayer is buiten categorie, maar daarna zie ik een groepje van zeven atleten waaronder ikzelf de overige twee medailles verdelen."

De tienkamp staat in Berlijn al vroeg op de agenda, op dinsdag 7 en woensdag 8 augustus. "Zaterdag reis ik af. Het is nu vooral zo uitgerust mogelijk geraken en nog enkele korte wedstrijdsimulaties doen. Die voetblessure heeft wel geknaagd, want je wil een ideale voorbereiding. Ik vreesde even dat ik weer een kampioenschap ging missen, maar eens in Berlijn denk ik daar niet meer aan en zal ik gewoon alles geven. Ik leef voor die kampioenschappen. Knallen maar."