06/05

10.000m titels in de sprint

-ldq1979

Steven Casteele en Nick Van Peborgh.

De eerste Belgische zomertitels op het tartan werden in de eindsprint beslist. Niet zo evident, want zowel bij de vrouwen als bij de mannen kwam er na 24 voorafgaande rondjes geen uitsluitsel voor de 10.000m-titels. Ferahiwat Gamachu Tulu/RFCL en Steven Casteele/KKS maakten het dan maar af in een prangende slotfase.

Bij de vrouwen spitste de nationale titelstrijd zich al snel toe op een duel tussen de Luikse master die vorig jaar ook al aan de Olympische marathonlimiet voldeed, en Nina Lauwaert/HAMM, de laatste weken bijzonder goed op dreef. Alleen de Griekse belofte met Nederlandse roots, Irene-Ria Michala, kon het boeiende duel af en toe verstoren. Zij zat met het EKu23-minimum in haar hoofd. Gamacha Tulu liep eerder dit jaar al enkele 10 kilometers op straat en op de piste en probeerde hier met enkele scherpe tempowissels Lauwaert onderweg kwijt te raken. Dat lukte echter nooit, want de atlete van AC Hamme haakte even snel opnieuw haar wagonnetje aan en dicteerde even later al even snel opnieuw het tempo. Met nog 300 meter te gaan, zette Gamachu haar eindsprint in, nam enkele meters voorsprong, maar het leek alsof zij te vroeg had aangezet. Nina naderde meter voor meter, maar strandde uiteindelijk op een zucht: 35.27.95 tegen 35.29.26. Voor de Luikse is dat toch al haar derde nationale 10.000m-titel. De jonge Griekse, die nog samen met het leidend duo de slotronde indook, werd beloond met een ticket voor het EKu23 in Bydgoszcz.

Bij de mannen trok Nick Van Peborgh/ACBR keihard van leer en rondde de eerste kilometer in 2.50… Een viertal koos mee de vlucht vooruit, waaronder ook Abdelhadi El Hachimi/SMAC. Maar de titelverdediger moest al snel zijn metgezellen laten gaan en staakte nog voor kilometer 3 de strijd. Vooraan vond Van Peborgh een ideale compaan in de tien jaar jongere Steven Casteele/KKS die zich niet liet pramen om zijn deel van het kopwerk te doen. Na kilometer 6 trok de jonge Kortrijkzaan alleen op avontuur en hij leek gewonnen spel te hebben. Maar Van Peborgh heeft flink wat mentaal en fysiek weerwerk opgebouwd tijdens zijn Antwerpse 10 miles-ervaringen en kwam zowaar opnieuw aansluiten met nog vier ronden te lopen. Zij aan zij kwamen ze de laatste rechte lijn in met zowat om de tien meter een wisselende leider. Op de streep kon Casteele in 29.21.32 nog net 8 honderdsten overhouden op Van Peborgh, hier al voor de vijfde keer op een 10.000m-podium zonder ooit het hoogste schavotje te betreden.

Voor het brons kwam er telkens een verrassing uit de bus, zij het weliswaar op respectabele afstand van de kampioen en vice-kampioen. Bij de vrouwen toonde Dorien Peeters/ADD zich de sterkste na 37.10.60 in haar eerste 10.000m ooit. Bij de mannen leek aanvankelijk Régis Thonon/WACO een vrijgeleide te krijgen maar hij werd na halfweg tot de orde geroepen door Younes Darrazi/CABW. Maar ook de jonge Waal moest zijn podiumstek nog uit handen geven na een gestrekte achtervolging van een aanvankelijk zestal, waaruit een totaal onverwachte Pierre Denays/USTA zich in de eindfase naar het brons sprintte in een dik PR van 30.02.11

De eerste nationale titel ging in de vooravond naar steepleloopster Elke Godden/AVKA. De studente bio-ingenieur beet zich vast in een Nederlands junioresduo dat op zoek trok naar de limiet voor Grosseto. Dat lukte aardig voor Elke, maar nog voor halfweg stond ze er toch alleen voor. De kloof met titelverdedigster Jolien Van Hoorebeke/RIEM was intussen al onoverbrugbaar geworden en er restte Elke dus alleen nog op zoek te gaan naar haar eerste seniorestitel in combinatie met een besttijd. Dat lukte mooi in 10.43.06. Jolien liep eveneens onbedreigd naar zilver in 11.17.48 en brons was er voor Charlotte Sijmens/DCLA in 11.42.65. De beide Nederlandse juniores, Jasmijn Bakker en Kristel Van Den Berg, doken met 10.25.58 en 10.26.93 diep onder de Nederlandse limiet. Zij mogen dus naar het EK voor juniores.

Resultaten via de site van VITA.