11/06

Atletiekblik op het weekend: opnieuw competitie voor iedereen

adbi-bashir-2020-tokio-belga-charly-triballeau

Bashir Abdi

Sinds afgelopen woensdag zijn nieuwe versoepelingen van kracht, waardoor opnieuw wedstrijden mogelijk zijn voor alle atleten. De clubs hebben de versoepelingen meteen aangegrepen om atleten een kans bieden in competitie te treden. In heel Vlaanderen staan dit weekend wedstrijden gepland en we blikken vooruit op een druk atletiekweekend waar we maanden op hebben moeten wachten.

Vandaag staan al een aantal micromeetings gepland. In Heusden-Zolder (AVT) en Lanaken (ATLA) weerklinkt deze avond al het eerste startschot van het zomerseizoen voor heel wat atleten. Dit weekend worden de wedstrijden voor jeugdatleten ook opnieuw op gang geschoten, met wedstrijden in onder meer Deinze (DEIN), Lokeren (AVLO) en Roeselare (AVR). De oudere atleten kunnen zaterdag de spikes aantrekken in Kessel-Lo (DCLA) en in Gentbrugge (RCG). Opgelet, voor het grootste deel van de wedstrijden zijn de inschrijven al afgesloten. Een overzicht van alle wedstrijden en de mogelijkheid om in te schrijven voor een wedstrijd vind je terug op atletiek.nu.

In Gentbrugge staat de eerste Athletics Classic Meeting van het seizoen op het programma. Met een uitgebreid aanbod aan disciplines mogen we enkele mooie wedstrijden verwachten. In het hamerslingeren mogen we een mooie competitie verwachten met Rémi Malengreaux/RCG, de Belgische en Vlaamse kampioen. Hij neemt het op tegen onder meer Kobe Gieghase/VAC. In het discuswerpen bij de juniores houden Lars Coene/KAAG ook best in oog. In het discuswerpen bij de vrouwen gaan Anouska Hellebuyck/DEIN en Katelijne Lyssens/ROBA opnieuw in duel. In het hoogspringen maakt Merel Maes/ACW haar opwachting. Het wordt haar eerste wedstrijd in openlucht na haar geweldige indoorcampagne. In het verspringen bij de mannen komt Mathias Broothaerts/LYRA in actie. De live results kan je hier volgen. 

Wat later op de avond staat in Gentbrugge ook het BK 10.000m alle categorieën en masters en het BK 3000m steeple voor vrouwen gepland. Op de steeple zal niemand in de buurt komen van Eline Daelemans/AVLO. Enkel de Duitse Sanaa Schretzmair kan het Daelemans nog moeilijk maken. Op de 10.000m bij de vrouwen voert Florence De Cock/WACO de lijst aan. In afwezigheid van Nina Lauwaert/ROBA, Hanne Verbruggen/VITA en Mieke Gorissen/ADD lijkt de weg naar de titel vrij voor De Cock. Het RESC-duo Jana Van Lent/RESC en Marta Alexandra Chylinski/RESC mogen zich wellicht opmaken voor een duel voor het podium. Bij de mannen springen de namen van onder meer Steven Casteele/KKS en Ward D’Hoore/HAC alvast in het oog. Op het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen won Casteele voor D’Hoore op de 5000m en op de dubbele afstand heeft Casteele ook meer ervaring, waardoor de Belgische titel richting Gullegem lijkt te gaan. De live results kan je hier volgen. 

Een dag na de ACM is het Wouter Weylandtstadion in Gentbrugge opnieuw het toneel voor topatletiek. Met de halve marathon 2 Tokyo wuift Racing Gent hun Bashir Abdi/RCG symbolisch uit richting de Olympische Spelen. Voor het zover is, trekt Abdi eerst nog de loopschoenen aan voor een halve marathon als ultieme test richting de Olympische marathon. Dit weekend komen nog heel wat Vlaamse eliteatleten in actie in het buitenland. In Genève komen onder meer Eline Berings/RCG, Paulien Couckuyt/VAC en Imke Vervaet/RCG in actie. In Leiden zijn Ben Broeders/DCLA, Kobe Vleminckx/LYRA en Renée Eykens/AA van de partij. En enkele van onze beste meerkampers nemen dit weekend deel aan de meerkampen in Tenerife. De atleten van het meerkampproject van de federatie, met onder meer Noor Vidts/VAC en Jente Hauttekeete/KAAG, gaan onder Spaanse zon op zoek naar een mooi puntentotaal.