14/02

Zita Goossens schittert op Highjumpgala

20240203-000672-johnny-de-ceulaerde-ifam-indoor-nikon-d5-jdc0043

Zita Goossens in actie op de IFAM indoor op 3 februari.

Op zaterdag 10 februari waren de hoogspringers aan zet op het Highjumpgala Elmos in Booischot. De meeting draagt het prestigieuze "World Athletics Indoor Challenger D level"- label waardoor er veel schoon volk naar de sporthal in Booischot trok. Zita Goossens (1m81) en Jef Vermeiren (2m13) waren de beste Belgen tussen het internationale geweld.

Zita Goossens/KAAG kwam sterk voor de dag in Booischot. Ze bleef foutloos op 1m72 en 1m75, had twee beurten nodig op 1m78 en sprong vervolgens in haar eerste poging over 1m81. Op 1m84 kwam de lat drie keer naar beneden, waardoor ze de zege aan de Zweedse Louise Ekman (1m84) moest laten. Maar daar maalde ze niet om. "Indoor is die 1m81 een persoonlijk record", reageerde ze.  "Outdoor sprong ik al 1m90. Indoor vind ik het soms wat moeilijker om in mijn ritme te geraken. Daarom ben ik echt heel blij. Het was alweer een paar jaar geleden dat ik in de winter de 1m80 haalde." 

"Sfeer is super"

De unieke sfeer inspireerde haar. "Het was mijn tweede deelname. Zulke hoogspringgala's doe ik gewoon heel graag omdat het daar enkel om het hoog draait zonder andere atleten die in de weg lopen. De supporters komen puur voor het hoog. De focus ligt volledig op de springers. Je mag ook je eigen muziek kiezen voor tijdens je sprongen. De sfeer in de zaal is super met ook een hele enthousiaste speaker." Op het Allianz BK indoor zondag is ze naast Merel Maes/VAC (op 6 februari nog goed voor 1m82 op een meeting in Udine) één van de atleten om in de gaten te houden. "Er is nog één indoorwedstrijd en dat is het BK. Daar wil ik het nog zo goed mogelijk proberen te doen", legt ze uit.  "Ik sta nu met de tweede of derde prestatie ingeschreven. Hopelijk kan ik het podium halen. De dag na het hoogspringgala haalde ik nog 1m79 in het hoogspringen op het BK meerkampen indoor. Het zit dus wel goed." De hoogspringspecialiste veroverde overigens brons op dat BK indoor meerkampen met 4009 punten. Niet slecht voor een gelegenheidsmeerkampster.  "Ik ga zeker niet overschakelen naar de meerkamp", beklemtoont de 23-jarige atlete.  "Maar ik denk dat ik jaarlijks wel een meerkampje ga meepikken. Ik train samen met veel meerkampers en het is leuk om te doen. Vooral een indoormeerkamp ligt me wel. Horden komen vaak aan bod op training, springen kan ik, voor de 800m heb ik enige aanleg en het kogel is gewoon ondergaan. Het is altijd leuk om op een BK-podium te staan."

Vier mannen over 2m20

Bij de mannen domineerden de sterke buitenlandse atleten de competitie. De Indiër Tejaswin shankar won de wedstrijd met2m23 voor een drietal springers die 2m20 klaarden. Jef Vermeiren/ACHL hield zich met 2m13 (zesde) redelijk staande, maar de lokale atleet had ongetwijfeld op meer gehoopt. Sinds vorig jaar bedraagt Vermeiren's PR indoor 2m27. 

De unieke formule van de meeting slaat aan. Themawedstrijden zoals ook polsstokgala's of werpmeetings worden gewaardeerd door atleten en supporters. "Het was een hele goeie editie", blikt organisator Jens Laporte tevreden terug.  "Het was de eerste keer dat we deel uitmaakten van het Continental Tour-circuit. Er zijn maar twee zulke indoormeetings in België: de IFAM met een C-label en wij met een D-label. Dat merkte je meteen ook aan het deelnemersveld. We hebben immens veel aanmeldingen gekregen van sterke buitenlandse atleten. Ik probeerde natuurlijk ook Belgen in het hoofdprogramma te zetten met Jef Vermeiren, Sten Geenens/ASVO en Giebe Algoet/HCO. Bram Ghuys/OEH moest helaas forfait geven. Bij de mannen zagen we een competitie met vier atleten die boven de 2m20 sprongen. Zo'n niveau hebben we nog maar zelden gezien op een indoormeeting in België. De top vier waren mannen die we zullen terugzien op de Spelen. De 250 à 300 supporters zorgden voor de nodige sfeer in de sporthal. Alleen al man uit de streek Jef Vermeiren had 50 à 100 supporters bij. Elke atleet mocht op z'n eigen muziek springen en er was ook een speciale lichtshow die nog wat extra cachet gaf."

Bekijk op atletiek.nu de uitslagen.