03/05

World Relays: Team op mixed relay valt net naast podium

borlee-kevin-2021-world-relays-silesia-belga-3-klein

Camille Laus lanceert Kevin Borlée tijdens de finale van de mixed relay

De Belgische delegatie heeft op de slotdag van de World Relays in het Poolse Chorzow geen medaille behaald. Het team op de mixed relay kwam wel héél dicht in de buurt van eremetaal, maar een ijzersterke Braziliaanse slotloper stak een stokje voor die eventuele medaille. Vervolgens was er van frisse benen geen sprak meer bij de Belgian Cheetahs en Tornados. De teams finishten als respectievelijk zevende en achtste.

Net niet voor mixed relay

Het Belgische team kon op de slotdag van de World Relays geen medaille pakken. Bondscoaches Carole Bam en Jacques Borlée opteerden ervoor om vol in te zetten op de mixed relay met de sterkst mogelijke opstelling. De omstandigheden in het Stadion Slaski waren echter hels. De temperatuur was ten opzichte van de reeksen op zaterdag gezakt tot een graad of vijf. Bovendien moest Dylan Borlée/OEH vanuit de ongunstige baan negen als startloper vertrekken. Borlée kon als vijfde atleet de stok doorgeven aan Cynthia Bolingo/CABW die net als tijden de reeksen imponeerde met een stevige split. Daardoor lag het Belgische kwartet op medaillekoers. Camille Laus/OEH hield het team op medaillekoers, toch moest ze in de slotmeters een klein gaatje laten op de nummers twee en drie. 

Er was dus werk aan de winkel voor slotloper als Kevin Borlée/OEH, maar een medaille leek niet onmogelijk. Borlée leek ook goed op weg naar het brons, tot de Braziliaan Alison Dos Santos vanuit de vijfde stek voorbij onze landgenoot snelde. Borlée kwam daardoor ingesloten te zitten en moest licht inhouden. In de laatste rechte lijn zette de vice-Europese kampioen op de 400m in openlucht alle zeilen bij, maar het mocht niet zijn voor de Belgen. Borlée strandde op de vierde plaats in 3’17”92. Voorin snelden de Italianen oppermachtig naar de zege in 3’16"60. Brazilië legde dankzij de fenomenale slotronde van Dos Santos beslag op het zilver. Het team van de Dominicaanse Republiek was goed voor het brons. 

Cheetahs dringen niet aan

De Belgian Cheetahs mochten een slordig uur na het team op de mixed relay aan de bak. Bolingo kreeg rust van bondscoach Bam, waardoor Margo Van Puyvelde/ASVO werd ingeschakeld als derde loopster. Imke Vervaet/RCG moest tijdens de opwarming noodgedwongen forfait geven door een kleine blessure aan de hamstrings. Daardoor kreeg Hanne Maudens/VS de kans om zich te bewijzen. Startloopster Paulien Couckuyt/VAC leverde puik werk af door de stok als derde door te geven aan Maudens, die voor het eerst de Belgische kleuren verdedigde als lid van het aflossingsteam. Maudens liep op niveau, maar viel terug naar de zevende plaats. Van Puyvelde probeerde met een snelle start aansluiting te krijgen met de top vijf. De atlete kreeg het logischerwijs bijzonder lastig in de slotmeters. Méér dan een zevende plaats zat er daardoor niet in. Camille Laus bolde dan ook uit naar die zevende stek in 3’37"66. Voorin zorgde het Cubaanse kwartet voor de nodige opschudding door Nederland en Groot-Brittannië voorbij te snellen naar het goud in 3’28”41. De Nederlanders vielen uiteindelijk nog van het podium, nadat zowel de Britten als de Polen nog op en over slotloopster Lieke Klaver gingen. 

Nederlandse mannen oppermachtig

In de afsluitende 4x400m bij de mannen mochten de Belgian Tornados hun geluk beproeven. Het zou echter geen sinecure worden om mee te spelen om de knikkers, aangezien Kevin Borlée voor de vierde keer in actie kwam op slechts twee dagen tijd. Ook Dylan Borlée en Jonathan Sacoor/OEH beschikten niet echt over frisse benen tijdens hun derde race van het weekend. Sacoor leek als startloper in eerste instantie wel goed op weg om Robin Vanderbemden/SER, de meest frisse man van het kwartet, in een gunstige positie de aflossingsstok door te geven. De wereldkampioen bij de junioren kon helaas geen vuist maken met de eerste stokwissel in zicht en gaf als laatste de stok door. Vanderbemden holde achter de feiten aan, waardoor de volgende wissels een formaliteit werden. De broers Borlée drongen vervolgens niet meer aan, waardoor het kampioenschap voor de Belgen eindigde met een achtste stek in een eerder onbelangrijke 3’10”74. De zege ging naar het beresterke Nederlandse collectief, dat kon rekenen op een uitmuntende slotloper. Tony van Diepen maakte namelijk het verschil pas in de laatste rechte lijn, maar onze noorderbuur knalde wel nog een seconde weg van de nummers twee en drie. Feest dus bij onze noorderburen, die finishten na 3’03”45, gevolgd door Japan en Botswana. 

De volledige uitslag van de World Relays kan je hier terugvinden en het palmares van de Belgen op de World Relays vind je hier. De wedstrijden van afgelopen weekend kan je herbekijken op de YouTube-account van World Athletics