11/08

WK Londen: Anne Zagré naar halve finales, Van der Plaetsen neemt degelijke start

belgaimage-125193360-full

Anne Zagré zien we vanavond terug, Eline Berings helaas niet.

Anne Zagré heeft zich vlot geplaatst voor de halve finales van de 100 meter horden. Eline Berings is uitgeschakeld. Thomas Van der Plaetsen begon degelijk aan zijn tienkamp.

In de eerste reeks van de hoge horden bij de vrouwen was het meteen de beurt aan Anne Zagré/RESC. Ze nam een goede start en kon ook nadien een aardig ritme aanhouden. Ze klokte 12"97, slecht één honderdste boven haar seizoensbeste, en dat met 1,4 meter tegenwind per seconde. Sterk. Het bracht haar op de vierde plaats in haar reeks, goed voor rechtstreekse kwalificatie. Ze liep de vijftiende chrono over alle reeksen heen en we zien haar vanavond al terug in de halve finales. Anne lijkt net op tijd de topvorm die ze ergens in april was kwijtgespeeld terug te hebben gevonden.

"Ik ben heel tevreden. Dat was ik al meteen na de wedstrijd, maar zeker nu ik over de tegenwind hoor. De zwaarste mentale horde is genomen. Mijn doel is gewoon om vanavond nog sneller te lopen. Ik denk niet dat mijn Belgisch record van 12"71 nodig zal zijn om mij voor de finale te plaatsen, maar dat ik harder zal moeten is zeker", vertelde een opgeluchte Anne net na de race.

Eline Berings/RCG kon haar grootste kenmerk, de raketstart, ook op het WK boven halen, maar nadien lag haar ritme niet hoog genoeg. Ze finishte als zevende in haar reeks in een ontgoochelende 13"35. Dat zij op 31-jarige leeftijd en na twee gescheurde kruisbanden op een WK staat blijft wel een prestatie. "Daar ben ik ook nog altijd trots op, maar de tijd valt me tegen. Ik voelde me klaar om onder de 13 seconden te lopen, maar ik denk dat ik nog niet stabiel genoeg ben. Op goede dagen ben ik al rond die 13 seconden waard, maar op een mindere dag is het meteen vele minder. Met een probleemloze winter moet ik nog eens richting mijn persoonlijk record van 12"87 kunnen."

Thomas Van der Plaetsen/DEIN opende zijn tienkamp in Londen met een voor hem de laatste jaren zeer degelijke 11"35. Het bracht hem op een voorlopige dertigste plaats. In het verspringen begon hij met twee nulsprongen, waardoor hij bij zijn derde en laatste poging wat voorzichtigheid moest inbouwen. Het leverde gelukkig een geldige sprong op: 7m09. Hij laat zo heel wat punten liggen, en schuift minder op dan verhoopt. Hij stond na het verspringen op plaats 29.

Ook in het kogelstoten maakte Thomas het spannend. Zijn eerste worp was verre van goed, zijn tweede poging ongeldig. Gelukkig kon hij zich bij zijn laatste kans herpakken: 13m03 is verder dan in Rio! Na drie onderdelen is Thomas 31e met 2.288 punten. Hopelijk kan hij nu beginnen op te schuiven. Hij heeft 152 punten achterstand op recordschema, maar dat dat lastig zou worden was al enkele weken duidelijk.