17/03

WK indoor Belgrado voorbeschouwing: keert België met eremetaal huiswaarts?

vidts-noor-2022-belgrado-wki-belga-jasper-jacobs-2-min

Noor Vidts tijdens de opwarming samen de enkele Belgian Cheetahs

Dit weekend staat er in Belgrado eindelijk nog eens een WK indoor op de planning. Door de coronapandemie was dat al vier jaar, van in Birmingham in 2018, geleden. Toen won België één medaille: brons voor de Belgian Tornados. Ook in Servië hebben onze landgenoten enkele ijzers in het vuur, maar evident wordt het niet om een medaille te veroveren.

Noor mag dromen

De eerste landgenote die in actie komt in de Stark Arena, een bijzonder indrukwekkende hal met 20.000 zitplaatsen, is Noor Vidts/VAC. Ze begint vrijdag om 9u35 aan haar vijfkamp met de 60m horden. Noor heeft na de Britse Katarina Johnson-Thompson het tweede persoonlijk record op de inschrijvingslijst en mag onbescheiden dromen van een medaille, al mogen we daar vooral geen evidentie van maken. Medailles komen niet op bestelling, en al zeker niet op een WK.

De tweede Belg in actie is Rani Rosius/AVT in de 60m. Halve finales lijken een mooi doel voor haar, finale lijkt te hoog gegrepen. Dat geldt ook voor Camille Laus/OEH, die eveneens vrijdagochtend aan haar toernooi in de 400m begint. Anne Zagré/RESC begint pas zaterdag aan haar WK over 60m horden, maar ook voor haar moet halve finales halen de ambitie zijn. Ze kan vaak wat meer op kampioenschappen, dus misschien droomt ze wel van de finale. Zondag zijn de Belgian Cheetahs aan zet. Hun voornaamste opdracht word ’s ochtends de reeksen overleven. Een evidente klus wordt dat niet, maar haalbaar is het wel. In een eventuele finale wordt het bikkelen voor een mooie klassering.

Individuele finaleplaatsen op komst?

Bij de mannen is Julien Watrin/DAMP vrijdagochtend de eerste landgenoot in actie in de 400m. De nationale recordhouder heeft de achtste tijd op de inschrijvingslijst en mag minstens op halve finales mikken – waarom zelfs geen finaleplaats? Hetzelfde geldt voor Eliott Crestan/SMAC in de 800m. Hij beschikt over de negende inschrijvingstijd. Er zijn echter geen halve finales, en dus wordt het een extreem intense strijd om rechtstreeks van de reeksen in de finale te geraken. Voor Aurèle Vandepute/HAC wordt dat al helemaal een aartsmoeilijke klus.

Ook Isaac Kimeli/OEH en Michael Somers/LYRA zijn in de voor België uitzonderlijk drukke vrijdagochtendsessie – al is ochtend relatief, want ze lopen om 13u30 – aan zet in de 3.000m. Isaac mikt als Europese vice-kampioen resoluut op de finale. Michael beseft goed dat die finale voor hem heel lastig wordt, maar aangezien dit seizoen alles lijkt te lukken voor hem, sluit je hem maar beter niet uit. Zaterdag is Ismael Debjani/CABW aan de beurt voor de reeksen van de 1.500m. Als nummer tien op de startlijst moet hij vol op de finale mikken.

Tornados voor een nieuwe medaille

Zondag wordt nog een behoorlijk drukke dag voor de Belgen. Eerst is er Michael Obasuyi/OEH, die in de 60m horden zonder schroom op de halve finales mag mikken. Daarna is er Thomas Carmoy/CRAC in de rechtstreekse finale van het hoogspringen. Hou hem in de gaten, want hij staat vierde op de startlijst. Daarna is er Ben Broeders/DCLA in de rechtstreekse finale van het polsstokspringen. Hij probeert beter te doen dan zijn twaalfde plaats op de startlijst.

En dan zijn er natuurlijk nog de Belgian Tornados. De reeksen moeten zij in principe altijd overleven. In de finale proberen ze hun bronzen medaille van vier jaar geleden in Birmingham te evenaren. Opvallend is dat reeksen en finale, net als bij de Cheetahs, op dezelfde dag gelopen worden. Dat wordt héél diep in het krachtenarsenaal tasten.

Alle info over het WK indoor in Belgrado, waaronder het programma van de Belgen, vind je hier