03/03

WK Glasgow: Goud voor Tornados, brons voor Crestan!

belgaimage-88057857

Belgian Tornados met Alexander Doom, Christian Iguacel, Dylan Borlée en Jonathan Sacoor.

Onze superlatieven zijn stilaan opgebruikt. Na twee keer goud op vrijdag en zaterdag was het WK indoor in Glasgow al geslaagd, maar op zondag kwamen daar nog eens twee medailles bij: goud voor de Belgian Tornados en brons voor Eliott Crestan. België eindigt zo tweede in de medaillestand. Wat een waanzinnig weekend.

Op de slotdag van een WK is het traditiegetrouw tijd voor de 4x400 meters. De Belgian Tornados waren ’s morgens in de reeksen als eerste aan zet. Jonathan Sacoor/OEH, Christian Iguacel/AVLL, debutant Tibo De Smet/RCG en Dylan Borlée/OEH plaatsten zich rechtstreeks voor de finale als tweede in hun reeks in 3’06”27. Onderweg was er wel een vreemd incident waarbij Christian door de jury onrechtmatig naar de buitenkant van de piste werd gesleurd, maar gelukkig liep het goed af. De Belgian Cheetahs zaten in een loodzware reeks met Nederland en de Verenigde Staten en konden zich niet rechtstreeks plaatsen, maar stootten alsnog door met de verliezende tijden. Meer nog: Naomi Van Den Broeck/ROCA, Imke Vervaet/RCG, Helena Ponette/HCO en Cynthia Bolingo/CABW gingen met 3’28”07 liefst twee seconden onder het Belgisch record.

In de finale deed startloper Jonathan het prima door als tweede te wisselen. Die tweede plaats wisten Dylan en Christian knap vast te houden. En dan moest Alexander Doom/AVR nog komen, de individuele wereldkampioen. Die plakte zich tegen de Amerikanen aan en ging er in een bloedstollende laatste rechte lijn overheen. De Tornados verlengen hun wereldtitel en Alexander pakt een tweede goud in evenveel dagen. Nauwelijks te vatten. De winnende chrono bedroeg 3’02”54, één honderdste boven het Belgisch record. Onze Tornados droegen hun wereldtitel na afloop op aan Julien Watrin/DAMP, die thuis zit met teelbalkanker.

De Cheetahs holden wat achter de feiten aan nadat Naomi een moeilijke start kende vanuit de ongelukkige binnenbaan. Daarna rukten Helena, Camille Laus/OEH en Cynthia wel nog op naar een mooie vierde plaats in alweer een Belgisch record van 3’28”05.

Bij drie stuks stopte de Belgische medailleteller nog altijd niet. Eliott Crestan/SMAC liep een bijzonder dappere finale van de 800 meter, waarin hij halfweg koers de kop nam. In de laatste rechte lijn werd hij nog overruled door twee concurrenten, maar zijn moed en topvorm werden beloond met WK-brons in 1’45”32. Laat ons deze knalprestatie vooral niet doen ondersneeuwen door de drie gouden successen in Glasgow.

Ben Broeders/DCLA sprong de rechtstreekse finale van het polsstokspringen. Door kuitkrampen geraakte hij niet hoger dan 5m65, maar met een zesde plaats hoeft hij niet al te veel te treuren. Daar kan je nog altijd mee thuiskomen.

Jente Hauttekeete/KAAG begon op niveau aan zijn tweede dag van de zevenkamp met een zevende plaats in de 60 meter horden. Zijn chrono bedroeg 8”09. Daarna deed hij het in het polsstokspringen prima met een vijfde plaats en 5m00. In de afsluitende 1.000 meter was het vat af en moest hij vrede nemen met een achtste plaats en 2’49”29. Het bracht hem in totaal een achtste plaats en 5.940 punten. Allesbehalve slecht voor een WK-debutant.

Yanla Ndjip-Nyemeck/RESC verging het minder in de reeksen van de 60 meter horden bij haar debuut op het grote toneel. Ze kwam al op de eerste horde pijnlijk ten val. Ook Thomas Carmoy/CABW had geen al te beste dag. Dat hij zich wist te plaatsen voor de rechtstreekse finale van het hoogspringen is al een verdienste op zich, maar daarin moest hij vrede nemen met een elfde plaats en 2m15.

Bekijk de Belgische resultaten op onze WKI-pagina