15/01

WK Doha: nationale selectiecriteria zijn bekend

logo-doha-2019-blauw
De 17de wereldkampioenschappen worden aan het einde van de zomer voor het eerst in een golfstaat georganiseerd. Van vrijdag 27 september tot en met zondag 6 oktober heeft de wereldtop een laatste afspraak voor de internationale medailles alvorens de volgende Olympische Spelen – in Tokyo - op stapel staan. Gezien het late tijdstip wordt het geen doorsnee-zomerseizoen. Een doordachte en uitgebalanceerde planning zal nodig zijn om in het Midden Oosten de topconditie te bereiken.

Na de succesrijke passage van onze landgenoten vorige zomer in Berlijn, wordt het met enige nieuwsgierigheid uitkijken naar wat er zich bij het begin van de herfst zal afspelen in Qatar. Maar wereldkampioenschappen zijn nog andere koek dan Europese medaillecompetities. Getuige daarvan de Belgische medaille-oogst bij WK's. Philip Milanov scoorde tot twee jaar geleden met een zilveren medaille het hoogst. Ook vier bronzen plaketten prijken op de nationale erelijst, maar voor een eerste wereldkampioene werd het wachten tot Nafi Thiam twee jaar geleden in Londen de wereldtop van de zevenkamp het nakijken gaf. Met nog drie vierde plaatsen, zes vijfde, drie zesde, één zevende en twee achtste plaatsen, zijn de top-8 klasseringen in dit tweejaarlijks evenement niet evident.

De WK-cyclus is overigens een stuk jonger dan zijn Olympische of zelfs Europese tegenhangers. Begonnen in 1983 in de atletiekhoofdstad van de wereld – Helsinki – werd aanvankelijk geopteerd voor een vierjarige cyclus, maar al vanaf het vierde WK, 1993 in Stuttgart, schakelde de IAAF over naar een tweejaarlijkse editie.

Bekijk hier alle info betreffende de nationale minima voor Doha.