05/10

WK dag 8: Geen finale voor Kimeli, wel geslaagd toernooi

belgaimage-156492022-full

Isaac Kimeli in zijn halve finale van de 1500m in Doha.

Isaac Kimeli was de enige Belg die in actie kwam op de achtste dag van het WK in Doha. Hij stond zijn mannetje in de halve finales van de 1500 meter, maar schopte het niet tot in de finale. Voorts onthouden we vooral de zinderde sfeer in het Khalifa International Stadium, dat volgepakt zat en uit zijn dak ging voor lokale publiekslieveling Mutaz Barshim. Hij won het hoogspringen met 2m37.

De eerste van twee halve finales in de 1500 meter was die waarin Isaac Kimeli/OEH aan de bak moest voor wat al zijn vierde race van het WK was. Isaac begon met twee zware 5000’en in de benen aan een tweede hoofdstuk in de metrische mijl, in de reeksen stootte hij knap door richting halve finales. Nog een ronde overleven bleek te hoog gegrepen. Hij liep tactisch niet de beste koers, was wat onstuimig en verbruikte onderweg onnodige energie, fysiek liet hij wel een sterke indruk. Met drie wedstrijden in de benen nog eens naar 3:37.50 snellen ondanks overbodige meters in baan twee, dat is een huzarenstukje waartoe in het verleden nog niet veel landgenoten in staat bleken.

Isaac finishte zijn halve finale als negende, onvoldoende om door te stoten. Hij sluit het hoofdstuk 1500 meter af als achttiende van de wereld, eerder al was hij nummer veertien van de 5000 meter. Verschillende favorieten sneuvelden overigens in de halve finales van de 1500m, in Isaac zijn serie was de bekendste naam de Noor Filip Ingebrigtsen, die zevende werd.

We beperken ons op deze plaats in principe tot de Belgische prestaties en alles wat daaraan gerelateerd is, maar we moeten hier toch even de uitschieter van de Amerikaanse Dallilah Muhammad in de 400 meter horden onderstrepen: 52.16, een verbetering van haar eigen wereldrecord!

 Bekijk hier het nationale overzicht van Doha.