02/10

WK dag 5: Broeders twaalfde in polsstokfinale, Claes en Sacoor ronde verder

belgaimage-156351365-full

Ben Broeders: na Kevin Rans en Arnaud Art de derde Belg ooit in een WK-polsstokfinale.

De vijfde dag van het WK in Doha heeft België twee halve finaletickets opgeleverd. Daarvoor zorgden Hanne Claes in de 400 meter horden en Jonathan Sacoor in de 400 meter zonder horden. Ben Broeders sloot zijn polsstokfinale af als twaalfde.

Alweer was er met Ben Broeders/DCLA een Belgische finalist in het Khalifa International Stadium van Doha. De Leuvenaar kon zijn eigen verwachtingen wel niet helemaal inlossen. Hij ging bij zijn derde beurt over de openingshoogte van 5m55, maar haalde het daarna niet op 5m70. Daarmee kon hij geen concurrenten achter zich houden, maar we moeten toch vooral onthouden dat hij op zijn 24ste in een WK-finale stond.

Jonathan Sacoor/OEH stond op de baanronde als 32ste ingeschreven en zou het op papier dus niet tot in de halve finales schoppen, maar de wereldkampioen bij de juniores maakte een beresterke indruk. Soepeltjes liep hij naar een tweede plaats in zijn serie, goed voor rechtstreekse kwalificatie, en klokte een meer dan degelijke 45.32. Zijn chrono vormde de tiende tijd over alle reeksen heen. Als werkelijk alles in de plooi valt in de halve finales morgen, is zelfs een finaleplaats niet ondenkbaar.

Twee Belgian Cheetahs betraden de arena voor de 400 meter horden. Europees beloftekampioene Paulien Couckuyt/AVKA was als eerste aan de beurt. Vanuit de buitenbaan moest ze blind lopen en vertrok een beetje te snel, op horde acht kwam ze bovendien niet uit. Daarna werd het knap lastig, ze finishte uiteindelijk als zevende in 57.15, de 32ste tijd over alle reeksen heen. Ze betaalde leergeld, maar kwam dan ook vooral om te leren. De Noorse Petersen werd nog gediskwalificeerd, waardoor Paulien een plaatsje opschoof. Vermoedelijk volgt een nieuwe kans volgend weekend in de 4x400 meter.

Ook Hanne Claes/RESC moest vanuit de buitenbaan starten. Ze vertrok eveneens als een speer, maar hield beter stand. Ze moest dan wel vrede nemen met een zesde plaats, maar bleef op het einde knokken om nog op een aardige 55.68 uit te komen. Dat volstond ruimschoots om mee naar de halve finales te mogen met de snelste verliezers. Hanne klokte de zestiende tijd van alle deelneemsters.

Bekijk hier het nationale overzicht van Doha.