11/05

Wheelertop aan de start in Oordegem

genyn

Wheelertop aan de start in Oordegem

Volgende zondag komt niet alleen de Belgische wheelertop aan de start maar ook topatleten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Canada zullen deelnemen aan de eerste internationale wheelermeeting in Oordegem.

Deze wedstrijd voor atleten met een fysieke, visuele of verstandelijke handicap werd georganiseerd in het kader van een gezamenlijk WK-voorbereidingstraject van het Nederlandse, Canadese, Duitse en Belgische team. Woensdag werkten de atleten een wedstrijd af in Breda, vrijdag in Nijmegen en zondag komen ze met z'n allen naar Oordegem.

"Oordegem mag voor valide atleten een versleten piste zijn, voor de wheelers is het er optimaal door de harde, gladde ondergrond", aldus Paula Vanhoovels. Als G-verantwoordelijke bij de federatie werkte ze nauw samen met federaal trainster Mieke Van Thuyne (G-sport Vlaanderen) en Vlierzele Sportief om dit eerste internationale initiatief uit te werken.

Er zijn momenteel zo'n 90 atleten aangemeld waaronder enkele wereldtoppers. Daaronder uiteraard onze eigen wheelertop met Peter Genyn, Roger Habsch, Lea Baekula en Maxime Carabin. In het Nederlandse team zijn het vooral de protheseloopsters die hoog kunnen scoren met Kimberly Alkemade, Fleur Jong en Marlene Van Gansewinkel. "Met deze atleten aan de start mogen we ambitieus zijn en hopen we op recordprestaties" klinkt het enthousiast. 

Naast deze toppers zullen we ook de framerunners en de zittende werpers aan het werk zien. Voor hen is dit één van de weinige wedstrijdmogelijkheden die ze hebben. "Wheelers blijven het aantrekkelijkst voor organisatoren. Atleten met een verstandelijke beperking en staande atleten met een fysieke of visuele handicap kunnen inclusief deelnemen maar deze atleten hebben afzonderlijke wedstrijden nodig en lopen nog niet zoveel in de kijker. Vandaar dat we dat aanbod ook hier in de aandacht willen brengen."
Daarnaast zal een grote groep AVLL-atleten met een verstandelijke beperking deelnemen. Hun enthousiasme zorgt vaak voor een ontspannen sfeer, wat prestaties enkel ten goede komt.

Na de meeting van zondag vertrekt de groep van internationale atleten samen naar Zwitserland, waar ze ter voorbereiding van het WK in Parijs (8-17 juli) zullen deelnemen aan de Para-Grand Prix in Nottwil (25-27 mei).

Tijdschema en overzicht van de deelnemers:  https://www.atletiek.nu/wedstrijd/chronoloog/39120/