28/05

Voorbeschouwing IFAM: uitkijken naar de Belgische en Nederlandse toppers

rosius-rani-2020-bk-ldq-1

Rani Rosius (midden) neemt het morgen opnieuw op tegen Nora Thiry (links) en Cynthia Bolingo (rechts)

Morgen wordt de International Flanders Athletics Meeting, kortweg de IFAM, op gang geschoten. Het deelnemersveld van de twaalfde editie in Oordegem moet, ondanks de aanhoudende coronapandemie, niet inboeten aan kwaliteit. Het niveau ligt dit jaar bijzonder hoog. Een sterke Nederlandse delegatie, aangevoerd door Femke Bol, zorgt voor stevige concurrentie voor onze beste Belgische atleten. We blikken vooruit naar de wedstrijden in het Putbosstadion van morgen.

Rosius en de Cheetahs tegen Femke Bol

De vrouwen mogen de IFAM openen op de 100m. Rani Rosius/AVT kan zich opnieuw meten met enkele sterke buitenlandse concurrenten. Een plaats in de finale later op de dag wordt het doel. Met onder meer de Duitse Pinto en de Nederlandse Van Hunenstijn, Sedney, Seedo en Klaver worden de plaatsen voor die finale duur verkocht. Bij de mannen mag Kobe Vleminckx/LYRA het opnemen tegen enkele sterke Nederlanders, zoals Burnet en Bouju. Op de 200m wordt het uitkijken wat Imke Vervaet/RCG kan na de hamstringkwetsuur die ze opliep tijdens de World Relays. Naast Vervaet komen ook Manon Depuydt/ACME, Cynthia Bolingo/CABW, Justine Goossens/RCG, Lucie Ferauge/CABW en Rani Rosius in actie op de 200m. Rosius liet dit seizoen al mooie dingen zien en groeit steeds meer op de halve baanronde. Het wordt uitkijken welke Cheetah haar kan voorblijven. Voor de overwinning kijken we opnieuw naar Pinto, Klaver en Van Hunenstijn. Hoewel Europees indoorkampioene op de 400m Femke Bol ook haar opwachting maakt op de 200m. Bol staat niet bekend om haar flitsende start, dus zijn we benieuwd wat dat zal geven op een 200m. Met dit deelnemersveld wordt de 200m bij de vrouwen alvast een van de hoogtepunten van de IFAM. Bij de mannen is Amine Kasmi/RESC de hoogst genoteerde Belg. Voor de overwinning kijken we opnieuw in de richting van Burnet, hoewel hij stevige concurrentie krijgt van zijn landgenoot Bonevacia, de bronzen medaillewinnaar op de 400m tijdens het EK indoor.

Stevige duels op de horden

Op de 400m horden gaan Paulien Couckuyt/VAC, de Deense Kloster en de Britse Turner een stevig duel uitvechten voor de overwinning. Achter dit viertal gaan Margo Van Puyvelde/ASVO en Eline Claeys/ATLA op zoek naar een mooie chrono. Met minder wind dan tijdens het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen moet een mooie prestatie haalbaar zijn. Dylan Owusu/LYRA wil zijn valpartij in Lebbeke goedmaken met een stevige chrono in Oordegem. Tuur Bras/OEH komt ook aan de start. Na zijn openingswedstrijd tijdens de micromeeting in Lier, waar hij in de regen 52”03 liep, krijgt hij de kans om in betere weersomstandigheden zijn seizoensbeste aan te scherpen. Met de Nederlander Smidt en de Fransman Coroller gaan twee mannen met een tijd onder de 50 seconden van start, waardoor het weleens snel kan gaan op de 400m horden bij de mannen. Op de hoge horden voert Anne Zagré/RESC de deelnemerslijst aan. Achter haar ligt het dicht bij elkaar en dat zal morgen niet anders zijn. Eline Berings/RCG tankte in Tilburg vertrouwen met het oog op het vervolg van het seizoen. In de avond staat de finale gepland, met daarin hopelijk twee Belgen aan de start. Bij de mannen geen Michael Obasuyi/OEH, waardoor de winst in buitenlandse handen zal vallen. Met zes ingeschreven atleten krijgt Nolan Vancauwemberghe/MOHA twee kansen op een mooie chrono.

Op de baanronde zonder hindernissen staat Femke Bol eveneens ingeschreven. De 400m staat een uur voor de start van de 200m op het programma. Op de 400m kijken we ook uit naar de prestatie van de jonge Zoë Laureys/DUFF. De eerstejaars scholiere kwam dit jaar al tot 24”46 op de 200m en liep vorig jaar 55”77 op de 400m. Die tijd gaat er allicht aan in Oordegem en het wordt uitkijken waar ze gaat eindigen. Ook bij mannen staan enkele dubbelaars ingeschreven, waaronder de Nederlanders Bonevacia en Dobber, die beiden deel uitmaakten van het Nederlandse team dat de 4x400m op de World Relays won. Maar het is hun landgenoot Aggard die de deelnemerslijsten aanvoert. Dylan Borlée/OEH is de snelste Belg aan de start, maar ook Alexander Doom/AVR en Christian Iguacel/LYRA gaan van start. 

Daniel Segers opent seizoen

In de springnummers zijn de mannen in het hoogspringen als eerste aan zet. De Nederlander Amels steekt er met 2m26 bovenuit. Jef Vermeiren/ACHL is met 2m14 in Lier en 2m09 in Lebbeke bezig aan een goed seizoen. In Oordegem kan Vermeiren hopelijk opnieuw richting 2m14. Bij de vrouwen voert Claire Orcel/CSF de deelnemerslijst aan. Vlaams kampioene Zita Goossens/DEIN gaan morgen opnieuw op zoek naar 1m84, goed voor een ticket richting het EK voor beloftes. In het polsstokspringen is de Nederlandse Heymans met 4m51 buiten bereik. Vlaams kampioene Fleur Hooyberghs/ACHL ging in Lebbeke voor het eerst over 4 meter en kan in Oordegem die stijgende lijn doortrekken. Lola Lepère/BBS ging ook al over 4 meter, waardoor de strijd voor de beste Belgische prestatie behoorlijk spannend kan worden. Bij de mannen zien we andermaal een Noorderbuur bovenaan de deelnemerslijst met Koppelaar. Vanuit Belgische zijde is het uitkijken naar Arnaud Art/FCHA en Jules Vanlangenaker/VAC. In het verspringen maakt Belgisch kampioen Daniel Segers/RESC zijn opwachting met de beste prestatie achter zijn naam. De Nederlandse Bastmeijer neemt die rol op bij de vrouwen. Anne-Dominique Baramoto/MAC won afgelopen zondag de Vlaamse titel met 6m08 en gaat morgen opnieuw op zoek naar een sprong voorbij zes meter.

Nijssens voor topchrono

Op de 800m is het uitkijken naar Annelies Nijssen/ATLA en Camille Muls/RESC. Vlaams kampioene Nijssen is al zeker van het EK voor juniores en gaat in Oordegem op zoek naar een mooie chrono. Bij de mannen maakt de Belgische recordhouder op de 1500m, Ismael Debjani/CABW, zijn opwachting. Hij krijgt het gezelschap van Aurèle Vandeputte/AHC en Tibo De Smet/RCG. De Deense topper Bube is de snelste man aan de start. Op de 1500m is Thomas Vanoppen/ACHL de beste Belg in koers, maar de concurrentie is stevig met drie mannen onder 3’37”. Pieter Sisk/DCLA is al zeker van het EK op de 800m en maakt morgen een uitstapje naar de 1500m. Bij de vrouwen is Febe Triest/AVLA is beste Belgische op de deelnemerslijst, maar Vlaams kampioene Fien Peusens/ATLA houden we best ook in de gaten. Op de 5000m gaat Michael Somers/LYRA van start tussen enkele Europese sterkhouders en een Eritrese delegatie. Guillaume Grimard/DCLA start met ambitie aan zijn 5000m, want hij gaat voor een tijd onder 13'54"62 wat hem een ticket voor het EK voor beloftes zou opleveren. De mannen op de 3000m steeple mogen de avond afsluiten. Vlaams kampioen op de 1500m Rayan Vanderpoorten/KAAG maakt daarin zijn opwachting. Vanderpoorten gaat op zoek naar een tijd onder 8'53"18 om zich te verzekeren van het EK voor beloftes. Tot slot, in de discuskooi gaat Philip Milanov/VAC op zoek naar het goede gevoel en een stevige afstand.

Het tijdsschema en de live results van de IFAM vind je hier.