26/05

Voorbeschouwing IFAM: Belgen op zoek naar internationale limieten

couckuyt-paulien-2021-oordegem-ifam-jdc

Paulien Couckuyt met winst op de IFAM in 2021

Het wordt zaterdag over de koppen lopen in Oordegem voor de IFAM, die ook geldt als EA Permit Meeting. Met meer dan 1900 deelnemers krijgen we een goed gevuld programma. Met Jonathan Sacoor, Michael Obasuyi, Paulien Couckuyt en Camille Laus komen enkele van onze sterkste Belgen in actie. Nog op zatedag vindt de European 10.000m Cup plaats en werken de masters hun interclub af. In Herentals worden de Vlaamse Kampioenschappen meerkampen afgewerkt met limietkansen.

uitkijken naar Obasuyi

In de reeksen van de hoge horden krijgen we meteen enkele grote namen aan de start met de Nederlandse Nadine Visser en Zoë Sedney. Bij de mannen is het uitkijken naar Michael Obasuyi/OEH. Hij krijgt concurrentie van onder meer de Braziliaan Eduardo Rodrigues, de Noor Vladimir Vukicevic en de Fransman Dimitri Bascou om hem richting internationale limieten te stuwen. Obasuyi liep in Merksem naar 13”65 in zijn tweede race van het seizoen en voor het EK heeft hij 13”50 nodig. Voor het WK wordt 13”32 gevraagd, exact het PR van Obasuyi.

Falcons met twee teams van start

Op de 100m krijgen Rani Rosius/AVT, Rani Vincke/HAC en Elise Mehuys/LYRA stevige buitenlandse concurrentie van de Israëlische Diana Vaisman en de Nederlandse Leonie Van Vliet, Jamile Samuel, N’ketia Seedo en Lieke Klaver. Met Mariam Oulare/RESC en Anne Zagré/RESC, die past voor de horden, komen nog twee Belgen in actie in het hoofdprogramma. Later op de avond komen Rosius, Vincke en Mehuys nog een tweede keer in actie, want samen met Imke Vervaet/RCG lopen ze de 4x100m. Het wordt een eerste test voor de aflossingsploeg met het oog op het EK, waarvoor een plaats in de Europese top zestien wordt gevraagd. Voor de start van de aflossingen neemt Vervaet het op tegen de Nederlandse delegatie met Klaver, Samuel en Marije Van Hunenstijn op de 200m.

The Belgian Falcons, de Belgische mannen op de 4x100m, komen met twee teams in actie. In het eerste team lopen Kobe Vleminckx/LYRA, Simon Verherstraeten/LYRA, Ward Merckx/VAC en Gaylord Kuba Di-Vita/CABW. In het tweede team komen Rendel Vermeulen/MACW, Yoran Deschepper/MACW, Jordan Paquot/SER en Valentijn Hoornaert/RFCL in actie. Voordien gaan Paquot, Deschepper, Verherstraeten en Vermeulen nog van start op de 100m in het hoofdprogramma. Vooraan meestrijden wordt moeilijk voor de Belgen met een reeks snelle Nederlandse en Britse atleten. Op de 200m verdedigen Dylan Borlée/OEH en Amine Kasmi/RESC de Belgische kleuren, eveneens in een sterk internationaal deelnemersveld.

Kan Van Nuffelen opnieuw hoger

Robin Bodart/BBS en Thomas Van Nuffelen/DCLA maken onder elkaar uit wie de beste Belg wordt in het polsstokspringen. Indien Van Nuffelen zijn 5m41 van in Merksem kan herhalen, kan hij mogelijks zelfs de winst binnen halen. In het verspringen kan Mathias Broothaerts/LYRA ook voor een Belgische overwinning zorgen. Hetzelfde geldt voor Zita Goossens/DEIN en Yorunn Ligneel/HAC in het hoogspringen, hoewel ze daarvoor moeten afrekenen met de Ierse Sommer Lecky. Bij de mannen is Bram Ghuys/OEH de sterkste Belg in competitie. Sten Geenens/ASVO is aan een sterk seizoen bezig met 2m10 als nieuw PR. In Oordegem kan hij mogelijks nog hoger klimmen in een sterk deelnemersveld. Philip Milanov/ACME dubbelt met de kogel en de discus. De Argentijn Jose Ignacio Carballo is de tegenstander met de kogel en met de discus is de Nederlander Shaquille Emanuelson de grote uitdager.

Couckuyt en Claes wedstrijdfit

De 400m horden wordt een van de disciplines om naar uit te kijken tijdens het hoofdprogramma, want bij de vrouwen krijgen we met Belgisch recordhoudster Paulien Couckuyt/VAC en Hanne Claes/DCLA onze sterkste hordeloopsters aan de start. Ze krijgen concurrentie van de Britten Jessie Knight en Jess Turner. Couckuyt is al zeker van zowel het WK als het EK. Claes gaat voor het eerst dit seizoen op zoek naar de limiet. Voor München is 55”85 nodig, terwijl 55”40 wordt gevraagd voor het WK. Met ook Margo Van Puyvelde/ASVO, Nina Hespel/DCLA, Eline Claeys/ATLA en Ilana Hanssens/ASVO zijn de Belgische vrouwen sterk vertegenwoordigd op de lage horden.

Bij de mannen ligt het algemene niveau bijzonder hoog op de horden. Tijdens de Allianz Vlaamse Kampioenschappen bewezen Dries Van Nieuwenhove/EA en Robin Van Damme/ACME hun stijgend vormpeil op de vlakke 400m. In Oordegem gaan ze, samen met Tuur Bras/OEH, Dylan Owusu/LYRA en Wout Bex/LOOI, van start in een sterk internationaal gezelschap. Mimoun Abdoul Wahab/HF gaat tijdens zijn 400m horden op zoek naar 51”76, wat hem een ticket voor het WKU18 zou opleveren.

Wat kan Sacoor na hamstringproblemen

Op de vlakke 400m komt Camille Laus/OEH voor het eerst deze zomer op Belgische bodem in actie. In het Spaanse Huelva kwam ze al tot een sterke 51”77. Voor het EK heeft Laus 51”70 nodig. Met Naomi Van den Broeck/ROCA en Helena Ponette/HCO krijgen we nog twee sterke Belgische vrouwen aan de start. Het wordt uitkijken hoe snel Ponette ditmaal gaat, nadat ze eerder dit seizoen al 52”96 liet noteren. Jonathan Sacoor/OEH en Christian Iguacel/LYRA gaan bij de mannen op zoek naar een goede chrono. Alexander Doom/AVR komt niet in actie in Oordegem. De West-Vlaming trekt naar het Griekse Chania voor zijn eerste 400m van het seizoen. De Fransman Loic Prevot en de Brit Josep Brier hebben met 45”70 en 45”74 alvast de snelste chrono’s achter hun naam dit seizoen.

Elise Vanderelst/MOHA opteert zaterdag voor de 800m en krijgt het gezelschap van onder meer Vanessa Scaunet/CABW en Rani Baillievier/OLSE. De Ierse Jenna Bromell heeft met 2’02”22 het snelste SB op haar naam, hoewel de Italiaanse Elena Bello met 2’00”44 wel het beste PR kan voorleggen. Aurèle Vandeputte/HAC kende vorig jaar een geweldig seizoen met 1’45”49 op de Allianz Memorial Van Damme, waarmee hij zich verzekerde van het EK. In Italië kwam hij dit seizoen al tot 1’46”91. Voor het WK wordt 1’45”20 gevraagd. Met ook Pieter Sisk/DCLA, Tibo De Smet/RCG en Pieter Claus/ALVA krijgen we nog sterke Belgen aan de start om naar uit te kijken.

Vermeulen voor München

Op de 1500m is Sofie Van Accom/ACHL de grootste Belgische naam bij de vrouwen. In Karlsruhe kwam ze al tot 4’17”00. Jochem Vermeulen/LYRA opende zijn seizoen met winst tijdens de interclub in Lier. In Oordegem staat de eindtijd en niet de plaats voorop. Afgelopen zomer verbeterde Vermeulen zich tot 3’35”21 tijdens de Nacht, waarmee hij beter deed dan de EK-limiet (3’36”00). Jammer genoeg begon de kwalificatieperiode voor het EK pas drie weken later. Voor het WK wordt 3’35”00 gevraagd. Het wordt ook uitkijken wat Ruben Verheyden/EA en Tarik Moukrime/RFCL waard zijn in het internationale gezelschap.

De volledige deelnemerslijst en het tijdschema van de IFAM vind je hier. Op zaterdag kan je de wedstrijden volgen via de livestream op de facebookpagina van de IFAM.

Intussen in Pacé

Nog op zaterdag staat de European 10.000m Cup op het programma in het Franse Pacé. Met Nina Lauwaert/ACW, Florence De Cock/WACO, Chloé Herbiet/WACO en Soufiane Bouchikhi/RFCL komen vier Belgen in actie. Bij de vrouwen is de Turkse Yasemin Can de grote favoriete. Bij de mannen is uitkijken naar de Noor Sondre Nordstad Moen, voormalig Europees recordhouder op de marathon, de Spanjaard Carlos Mayo en de Fransman Jimmy Gressier

Alle info over de European 10.000m Cup vind je hier

Bacari op limiet jacht in Herentals

Het is een druk atletiekweekend, want naast de IFAM en de European 10.000m Cup vinden ook de Vlaamse Kampioenschappen meerkampen plaats. In Herentals gaat Elie Bacari/DCLA op zoek naar 7.050 punten, de limiet voor het WKU20 in Cali. Hij krijgt tijdens zijn tienkamp onder meer het gezelschap van Victor Priem/AVR, Stan Otten/TUAC en Nathan Boone/DEIN. Tijdens de Allianz Vlaamse Kampioenschappen miste Sennah Vanhoeijen/DEIN de WKU20 limiet in het verspringen met één centimeter. Als alles meezit, kan ze dit weekend een dubbelslag realiseren. Want voor Cali heeft ze 5.300 punten nodig na zeven onderdelen. Een realistische doelstelling, want vorig jaar scoorde ze 5.351 punten in het Spaanse Arona. Sara Van Hoyweghen/VOLH wordt haar grootste concurrente doorheen het weekend. Bij de mannen is Willem Geuskens/LYRA de grootste naam en bij de vrouwen is het uitkijken naar Stefanie Brosens/TUAC, Maité Beernaert/HAC en Nina Denolf/VS.

De volledige deelnemerslijst en het tijdschema van het KVV Meerkampen vind je hier.