10/12

Voorbeschouwing EK Veldlopen: Kimeli en Somers voor topprestatie

belgaimage-184813232-full

Saké, Kimeli en Somers komen zondag in actie tijdens het EK in Fingal-Dublin

Met een jaartje vertraging vinden de Europese veldloopkampioenschappen dan toch plaats in het Ierse Fingal-Dublin op zondag 12 december. Na Lissabon in 2019 trekt het Europese veldloopcircuit opnieuw richting een land met een lange veldloopgeschiedenis. We blikken samen met topsportcoördinator bij Atletiek Vlaanderen Rutger Smith vooruit op de verwachtingen voor de Belgische delegatie.

Ierland kent een lange geschiedenis in het veldlopen met zelfs succes op wereldkampioenschappen. In de laatste editie van @letiekleven had Gunther Dekie een gesprek met de Ierse Catherina McKiernan, voormalig Europees en vice-wereldkampioene veldlopen over het Ierse afstandslopen. Op zondag neemt de Ierse ploeg het onder meer op tegen onze 17-koppige Belgische delegatie voor het eremetaal.

Rutger Smith: “In Fingal-Dublin komen vier Belgische ploegen aan de start en voor elke ploeg stellen we een top 6 voorop in het landenklassement. In de Mixed Relay hebben we dit jaar een bijzonder sterke ploeg, want met Elise Vanderelst/MOHA en Ruben Verheyden/EA hebben we twee Europese kampioenen in de ploeg. Stijn Baeten/DCLA en Vanessa Scaunet/CABW kenden ook een geweldig seizoen en presteerden opnieuw sterk in Roeselare, dus we kijken uit naar een mooie prestatie in de relay.”

“Voor de andere ploegen staat ook een plaats in de top 6 voorop. Daarvoor houden we rekening met het aantal punten die nodig waren voor een top 6 in het landenklassement op de afgelopen EK’s in het veld. Voor een dergelijke prestatie had je als ploeg zo’n 60-tal punten nodig. De prestaties van de eerste drie atleten worden daarvoor opgeteld en daarom is een top 20 prestatie van de eerste twee Belgen van belang om een goed teamresultaat neer te zetten. De taak van de vierde loper bestaat erin om moeilijkheden bij een teamgenoot op te vangen om alsnog een teamprestatie neer te zetten”, vult Smith aan.

De U20 mannen gaan op zondag om 11u00 Belgische tijd als eerste van start. In Roeselare was Mathis Lievens/VAC de beste voor Wout Louagie/OB met amper één seconde. Met ook Kobe Van Rie/ACG en Noah Konteh/OLSE gaat de ploeg resoluut voor een top 6. “De prestaties bij de U20 mannen lagen heel dicht bij elkaar. De eerste twee lieten ook mooie dingen zien, waardoor een top 20 wordt verwacht met een mooi resultaat voor de ploeg. Bij de vrouwen komt enkel Annelies Nijssen/ATLA aan de start. Ze heeft in Roeselare een bijzonder knappe prestatie neergezet, met duidelijke voorsprong op de concurrentie. Die prestatie lag in lijn met haar prestaties van afgelopen zomer. Een top 20 op het EK ligt dan ook perfect binnen haar mogelijkheden.”

“Bij de U23 mannen lagen de verschillen ook dicht bij elkaar in Roeselare. Marco Vanderpoorten/HAMM en Guillaume Grimard/DCLA leverden mooie prestaties af die hen in Fingal-Dublin een top 20 moet opleveren, dat is althans de verwachting. Samen met Arnaud Collard/HERV en Ward Leunckens/LYRA vormen ze een ploeg met voldoende potentieel voor die top 6. Van Collard en Leunckens wordt geen top 20 verwacht, maar het resultaat van de derde moet voldoende zijn om die grens met 60 punten te halen voor een top 6 in het landenklassement. Bij de seniores mannen krijgen we een gelijkaardig verhaal, hoewel we mooie dingen mogen verwachten van Michael Somers/LYRA en Isaac Kimeli/OEH. Ze hebben bewezen over een goede vorm te beschikken en kunnen op het EK meespelen voor een top 10. Nicolaï Saké/LYRA is in de vorm van zijn leven en kan zorgen voor een sterk teamresultaat. Met Pieter-Jan Hannes/ACHL beschikt het team over een vierde loper met veel ervaring. Zijn taak bestaat erin om mogelijke problemen van een teamgenoot op te vangen om het teamklassement alsnog veilig te stellen. Een plaats in de top 20 is dus niet de verwachting, maar Hannes beschikt over een stevige laatste ronde en dat is een ideaal wapen voor een goed resultaat in het landenklassement”, besluit Smith.

Alle info over het EK Veldlopen vind je hier.