26/11

Voorbeschouwing EK-selectie CrossCup Roeselare

team-ek-veld-2019-lissabon-belga-klein

Michael Somers, Lahsene Bouchikhi, Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi met hun zilveren teammedaille in 2019

Midden december staan de Europese kampioenschappen veldlopen in het Ierse Dublin op het programma. De Belgen met EK-ambities hebben de selectiecross in Roeselare van komende zondag dan ook met stip aangeduid. Om in aanmerking te komen voor een ticket richting Ierland zal een goede prestatie tijdens de derde manche van de CrossCup nodig zijn. We blikken vooruit naar welke namen we voorin mogen verwachten.

Er wordt gestreden voor een plaatsje in de Belgische selectie in drie leeftijdscategorieën (U20, U23 en AC) en voor de mixed relays. Een overwinning of podiumplaats garandeert geen automatische selectie voor het EK, want de effectieve selectie wordt gemaakt door de KBAB op basis van de kans op een goede individuele prestatie (potentiële top 20) of een goede prestatie met een Belgisch team in het landenklassement (top 6). Het laatste EK veldlopen dateert intussen al van 2019 in het Portugese Lissabon. Toen behaalde ons land een zilveren teammedaille dankzij Soufiane Bouchikhi/RCFL, Isaac Kimeli/OEH, Lahsene Bouchikhi/RESC en Michael Somers/LYRA. In Roeselare is Soufiane er niet bij, maar de andere drie mannen wel. Kimeli en Somers lieten al een goede indruk na tijdens de eerste CrossCups van het seizoen en lijken op weg naar een plaatsje in een mogelijke ploeg. Naar de conditie van Lahsene is nog wat gissen, omdat hij nog niet in actie kwam in de lange cross. Maar zoals het een Bouchikhi betaamt, zal hij zich ongetwijfeld in de strijd mengen. Club- en trainingsgenoot van Somers, Nicolaï Saké/LYRA, verraste in Mol met een derde plaats. Benieuwd hoe hij voor de dag komt op de snelle omloop in Roeselare. De nummer vier van Roeselare, Simon Debognies/OEH, is ook van de partij en allicht gebrand op een goede prestatie. Lander Tijtgat/ALVA neemt in Roeselare afscheid van het Belgische publiek. Een selectie voor Dublin zou een mooie bekroning zijn op Tijtgat ‘s carrière. Opvallend, Ismael Debjani/CABW staat ook aan de start van de lange cross in Roeselare. De Belgische recordhouder op de 1500m kan mogelijks voor een verrassing zorgen in het Belgische team. Bij de vrouwen moet Mieke Gorissen/ADD afhaken. Het Lokerse duo Eline Dalemans/AVLO en Lisa Rooms/AVLO staan daardoor bovenaan de favorietenlijst. Florence De Cock/WACO lijkt op weg naar het podium na mooie prestaties de afgelopen zomer en in Mol. Met Hanna Vandenbussche/AVR, Nina Lauwaert/ACW en Sofie Van Accom/ACHL staan nog een aantal kandidaten voor het podium aan de start.

Beloftes klaar voor spannende strijd

Bij de beloftes liet Marco Vanderpoorten/HAMM in Mol de beste indruk na met een achtste plaats als eerste belofte. Met Lucas Da Silva/RFCL, Ward Leunckens/LYRA, Simon Meganck/EA en Tim Van de Velde/DUFF staan een aantal mannen met internationale ervaring aan de start, aangezien zij er allemaal bij waren in Lissabon. Thomas Vanoppen/ACHL stond ook al eens aan de start van een EK veldlopen, namelijk in 2018 in Tilburg. Na zijn sterke zomer maakt hij zeker aanspraak op een selectie. Met ook nog Guillaume Grimard/DCLA, Yorick Van De Kerckhove/ROBA en Arnaud Collard/HERV staan nog een aantal snelle mannen klaar die de strijd bij de beloftes interessant kunnen maken. Met de man in vorm moeten ze alvast geen rekening houden, want Ruben Querinjean/WACO komt op het EK uit voor Luxemburg. Bij de vrouwen is Febe Triest/ALVA de grote favoriete. Juliette Thomas/DAMP, deze zomer nog aan de slag op de 10.000m tijdens het EKU23, wordt haar grootste concurrente.

Noah en Annelies grote favorieten

De broers Mathis en Casper Lievens/VAC lieten in Mol een goede indruk na. Mathis werd eerste Belg en Casper moest, naast zijn broer, enkel Robbe Theeuwes/ACHL laten voorgaan. In Roeselare krijgen ze concurrentie van een sterke Noah Konteh/OLSE, die afgelopen zomer nog negende werd op de 3000m op het EKU20 in Tallinn en helemaal vooraan wordt verwacht. Met ook nog Abdullah Dubad/KKS, Jarne Ameye/VAC en Régis Thibert/HERV staan nog een aantal namen aan de start om rekening mee te houden. Bij de vrouwen zijn Annelies Nijssen/ATLA en Fien Peusens/ATLA de te kloppen namen. In Mol was Annelies de betere, waardoor zij het voordeel geniet voor de winst in Roeselare.

Wie gaat mee met Elise en Robin in de mixed relay

De selectie voor een mixed relay team hangt af van het behalen van een potentiële top 6 op het EK en daarvoor worden de eerste drie vrouwen en de eerste drie mannen op de korte cross in Roeselare geselecteerd. De derde geselecteerde maakt deel uit van het team als reserve in Ierland. Voor die drie plaatsjes bij de mannen kijken we naar Robin Hendrix/OEH, Stijn Baeten/DCLA en Ruben Verheyden/EA. Hendrix lijkt onklopbaar, dus voor de tweede plaats wordt het een pak spannender. Bij de vrouwen springt Elise Vanderelst/MOHA er bovenuit met overtuigende prestaties aan het begin van het winterseizoen. Camille Muls/RESC en Vanessa Scaunet/RESC liepen Lissabon naar een vijfde plaats met de gemende ploeg en strijden voor dat tweede ticket. Jenna Wyns/VAC en Mariska Parewyck/EA zorgen vanuit Vlaamse kant mogelijks voor een verrassing na een mooie prestatie in Mol.

Op dinsdag 30 november zal de selectiecommissie van de KBAB de selectie bekend maken. Alle info over EK veldlopen vind je hier en alle info over de CrossCup in Roeselare vind je hier.