04/03

Voorbeschouwing BK veldlopen & CrossCup Brussel

nad-3525-min
Onder de bollen van het Atomium, en als het even wil meezitten ook onder een winters zonnetje, gaat het veldloopseizoen zondag in het Park van Laken richting een climax. In de lange crossen wordt het uitkijken naar wie de opvolgers worden van Mieke Gorissen en John Heymans, maar ook in tal van andere wedstrijden beloofd het zondag erg spannend te worden.

Publiek is zondag alvast weer welkom – in tegenstelling tot bij het BK veldlopen van 2021. En dus belooft het een ware veldloophoogdag te worden. Een eerste belangrijke afspraak wordt de korte cross bij de vrouwen. Elise Vanderelst/MOHA is topfavoriete, maar Jenna Wyns/VAC wil haar de titel niet zomaar cadeau doen. Jenna bewees in Diest nog in grote doen te zijn door Elise voor te blijven. De belangrijkste outsiders lijken 800 meterspecialiste Annelies Nijssen/ATLA en titelverdedigster Lotte Scheldeman/ADD.

Ook bij de mannen is er een uitgesproken favoriet in de naam van titelverdediger Ruben Querinjean/WACO. Hij laat zich op de korte afstand nog zelden kloppen, al bewees Pieter-Jan Hannes/ACHL in Diest dat het wel degelijk mogelijk is. Hij geldt meteen als de belangrijkste uitdager voor Ruben, al houdt die best ook zijn eigen trainingsmaatje Valère Hustin/WACO goed in de gaten. Ruben Verheyden/EA kan eventueel voor de verrassing zorgen.

Titelverdedigster Mieke Gorissen/ADD start als favoriete in de lange cross bij de vrouwen. Ze vindt in Brussel een parcours op haar maat, maar beseft ondertussen maar al te goed dat ze rekening moet houden met Lisa Rooms/AVLO. Die laatste was in Hannuit nog eerste Belgische. Het is ook opletten voor Hanne Verbruggen/VITA, die na een sterke marathon in Sevilla haar terugkeer viert in het veld. Oud-winnaressen Sofie Van Accom/ACHL en Hanna Vandenbussche/AVR tekenen eveneens present, net als Nina Lauwaert/ACW. En zo kan de strijd om de medailles nog best spannend worden.

Bij de mannen is Michael Somers/LYRA favoriet in de lange cross. Hij moest de hele winter nog geen enkele landgenoot voor zich dulden en is dat ook zondag niet van plan. En toch is het opletten voor Soufiane Bouchikhi/RFCL, die zich weer op dit soort afstanden richt na een stopgezet marathonavontuur. Nicolaï Sake/LYRA acteert al een hele winter op hoog niveau en mag ook nu in de buurt van het podium verwacht worden. Ook titelverdediger John Heymans/DCLA gaat van start, maar hij keerde nog maar recent terug uit blessure en mikt niet op een nieuwe titel. Lucas Da Silva/RFCL en Clément Deflandre/HERV, de sterkste twee Belgen in Hannuit, gelden als outsiders.

Bij de cadetten meisjes is Anna Ornelis/EA favoriet bij de eerstejaars en Julie Charlier/HERV bij de tweedejaars. Bij de jongens zijn dat Kilani Njema/LEBB bij de eerstejaars en Willem Renders/HCO bij de tweedejaars. Bij de scholieren meisjes start Astrid Van Breedam/LIER als favoriet bij de eerstejaars en Charlotte Penneman/ACW bij de tweedejaars. Bij de jongens zijn dat Sem Serrano/KAAG voor de eerstejaars en Simon Jeukenne/HERV voor de tweedejaars. Bij de juniores tot slot liggen Emma Vanhoeck/DUFF en Noah Konteh/OLSE in polepositie voor de titel.

De volledige deelnemerslijst vind je hier en alle info over het Belgisch kampioenschap veldlopen & de CrossCup in Brussel vind je hier