09/08

Vlaamse G-atleten klaar voor Paralympische Spelen

peter-genyn-paralympic-team-belgium-marcus-hartmann

Peter Genyn

Nu het doek is gevallen over de Olympische Spelen in Tokio is het tijd voor de Paralympische Spelen. De 16de editie van de Paralympische zomerspelen vindt plaats van 24 augustus tot 5 september 2021. In het Olympische stadion komen vier Belgische atleten in actie tijdens het atletiekprogramma, waarvan drie Vlaamse topatleten.

In totaal werden 21 individuele atleten en 1 ploeg geselecteerd door het Belgian Paralympic Committee voor de Paralympische Spelen in Tokio, waaronder drie Vlaamse topsporters. Met Peter Genyn (Kalmthout), Gitte Haenen (Gent) en Joyce Lefevre (Deurne) komen drie Vlaamse atleten in actie in Tokio tijdens het grootste sportevenement voor G-sporters ter wereld

Peter Genyn (44) sloot de Paralympische Spelen in Rio in 2016 af als vlaggendrager voor België, nadat hij goud pakte op de 100m en de 400m rolstoelsprint in de klasse T51. De atleet met paraplegie is opnieuw een van de uithangborden van het Paralympisch team en wil ook dit jaar scoren. In Tokio staan de 100m en de 200m op zijn programma.

Gitte Haenen (35) uit Gent wil er ook staan op de Spelen. De atlete met een amputatie aan het linkerbeen komt uit in de klasse T63. Op het Europees kampioenschap in Berlijn behaalde ze in 2018 zilver in het verspringen en brons op de 100m. In Tokio zal ze opnieuw aan die twee nummers deelnemen.

En ook Joyce Lefevre (33) uit Deurne mag haar koffers opmaken voor Japan. De rolstoelsprintster (klasse T34) is bezig aan haar beste jaar en verbeterde haar tijden opmerkelijk op de IPC Grand Prix in Notwill in het voorjaar. Ze neemt een onderbreking op haar job, zodat ze zich nog beter kan voorbereiden op de Spelen. Joyce neemt deel aan de 100m en 800m. Op beide disciplines won ze overigens brons op het EK G-atletiek in Berlijn in 2018.

Ook Roger Habsch (T52, Ligue Handisport Francophone) gaat naar de Paralympische Spelen in Tokio, hij vervolledigt de vierkoppige atletiekselectie.

Voor vragen, interviews of meer info kan je contact opnemen met jeroen.bauters@parantee-psylos.be of 0473 79 37 21.