30/03

Paralympiër Peter Genyn in Track Record: "Alles staat in het teken van Parijs"

peter-youtube

Peter Genyn .

In de podcast Track Record praat Peter Genyn, de meest succesvolle Belgische G-sporter aller tijden, over zijn fantastische carrière als rolstoelrugbyspeler en wheeler. De regerend paralympisch kampioen op de 100m in de klasse T51 zet alles op alles om op de Paralympics in Parijs (28 augustus tem. 8 september) top te zijn.

De topsportcarrière van Peter Genyn omspant intussen twee decennia en bevat twee hoofdstukken: rolstoelrugby en wheelen. In 2004 was hij er al bij op de Paralympics van Athene in het rolstoelrugby. 20 jaar later is hij één van de topfavorieten op de 100m en 200m op de Paralympische Spelen in Parijs in het wheelen. 

"Alles op Parijs"

Door een vervelende schouderblessure kan hij momenteel nog niet voluit trainen.  "We werken nu hard aan de schouder met kracht- en stabilisatietraining, maar ik hoop spoedig de normale training te hervatten", vertelde de 47-jarige Kalmthoutenaar in onze podcast.  "Je zit altijd net op de grens. Je wilt altijd heel veel doen. Maar je mag het niet overdoen Het is altijd dansen op een slappe koord. We hebben nu pech gehad en zijn er één keer over gegaan." Zijn focus is helder. "Er is dit jaar ook nog een WK in Tokio, maar ik denk dat het WK te vroeg gaat komen.  Als ik niet het gewenste niveau haal, skip het WK. Je zit ook met een extra reis en de jetlag… Alles staat in het teken van Parijs. Parijs is het belangrijkste", beklemtoont de topsporter die samen met coach Mieke Van Thuyne tot in de kleinste details (in de podcast praat hij over materiaal, bandendruk, training, voeding,...) bezig is met z'n sport. 

Het onwerkelijke sabotageverhaal – hij won goud nadat vlak voor de race z'n wheeler zwaar werd beschadigd - in Tokio komt ook ter sprake. "Het moment dat ik over de finish kwam was ik kwaad, furieus euforisch,.. Alle emoties passerden de revue", zei hij. "Ik heb nadien letterlijk twee nachten geen oog dichtgedaan. Ik heb daar niet van geslapen ondanks de goede afloop. Je kunt er niet bij hoe iemand zoiets kan doen. Het zal ook eeuwig een mysterie blijven. Degene van wie ik denk dat het gedaan heeft, heeft de medaille van heel dichtbij gezien. Dat was de beste middenvinger die ik kon geven. Het was een bizarre week. Zelfs nadien. Het blijft in je hoofd malen. Heel raar."

"Bang voor het zwarte gat"

Eind 2022 schreef Peter Genyn het boek Wheelchair Racer dat nog altijd te koop is via onze webshop. Maar zijn verhaal is nog lang niet ten einde!  Op z'n 47 ste is er nog geen sprake van stoppen.  "Het is moeilijker om de topsport los te laten dan dat ik zou zeggen dat ik veel ga missen. Ik ben wel bang voor het zwarte gat na het sportleven", bekende hij. In Parijs mikt op zijn 24 ste en 25 ste internationale medaille. "In Parijs moet het gebeuren. 25 medailles zou een mooi rond getal zijn."

Beluister de volledige aflevering op Spotify

Of beluister de aflevering op ons YouTube-kanaal. Door technische problemen is het helaas enkel audio en geen video. Maar het verhaal van Peter Genyn blijft absoluut de moeite!