28/11

VAL telt liefst 21 A-elites in 2020, Rutger Smith geeft een woordje uitleg

rutger-smith

Rutger Smith.

Met 19 A-elites bij Atletiek Vlaanderen was er afgelopen jaar al een grote stijging van het aantal atleten in de hoogste ondersteuningscategorie, maar in het olympisch jaar 2020 stijgt het aantal verder tot 21. Topsportcoördinator Rutger Smith geeft een woordje uitleg.

De atleten die de grootste ondersteuning geniet van de VAL zijn nog eens opgedeeld in drie categorieën. In de hoogte categorie A1, vinden we Bashir Abdi/RCG, Ben Broeders/DCLA en Isaac Kimeli/OEH terug. Ook de Belgian Tornados en de Belgian Cheetahs vallen als team onder die categorie, sommige leden van de aflossingsploegen genieten ook individuele steun.

Zo vinden we in A2-categorie nieuwkomer Paulien Couckuyt/AVKA en Jonathan Sacoor/OEH terug. Verder vallen onder die noemer ook Renée Eykens/AA, Hanne Maudens/VS, Philip Milanov/VAC, Thomas Van der Plaetsen/DEIN en Noor Vidts/VAC.

De A3-groep is het grootst in 2020: Eline Berings/RCG, Robin Hendrix/OEH, Niels Pittomvils/VAC, Simon Debognies/OEH en zeven nieuwkomers Michael Obasuyi/OEH, Manon Depuydt/ACME, Stijn Baeten, Imke Vervaet/RCG, Aurelie De Ryck/ACME, Vanessa Sterckendries/OEH en Timothy Herman/ACME.

“De A-atleten, dat zijn de beste Vlaamse atleten”, stelt Rutger Smith het simpel. De Nederlander is sinds eind oktober de nieuwe topsportcoördinator van de VAL. “Ze hebben voldaan aan onze normen en worden extra ondersteund om hun programma zo goed mogelijk te kunnen afwerken. De criteria die we hanteren zijn twee jaar geleden een laatste keer herberekend, volgend jaar komt er een nieuwe berekening om te kijken of er nog aanpassingen nodig zijn. Maar ik verwacht alleen enkele hele kleine wijzigingen.”

Dat de A-atleten in 2020 met zo veel zijn, ligt niet aan het feit dat er vanuit de VAL lakser is omgesprongen met de criteria, aldus Smith. “Ik denk niet dat we mild geweest zijn. Er waren wel een paar deliberatiegevallen, en zo zijn er uiteindelijk enkele atleten op de lijst beland die niet aan de criteria voldeden. Ze zaten er heel dichtbij of stonden erg hoog op de World Rankings, die volgend jaar belangrijk worden. We hebben gekeken naar het olympisch potentieel van de atleten. Alle atleten maken een grote kans om de Spelen te halen.”

Bekijk hier de elitelijst van Atletiek Vlaanderen, editie 2020.