29/07

Nieuw beleidsplan Topsport voorgesteld

img-20200729-152234

Rutger Smith stelt het nieuwe beleidsplan Topsport 2021-2024 voor in het Koning Boudewijnstadion

De Vlaamse Atletiekliga maakte vandaag haar nieuwe beleidsplan Topsport bekend voor de beleidsperiode 2021-2024. Het nieuwe beleidsplan Topsport werd voorgesteld door Rutger Smith, Topsportcoördinator bij de Vlaamse Atletiekliga. Hij wil de komende jaren werk maken van een nieuwe topsportstructuur binnen atletiek in Vlaanderen. De nieuwe strategie gaat voor een speerpuntenbeleid met specifieke disciplines en meer samenwerking tussen de coaches. 

In de tribunes van het Koning Boudewijnstadion gaf Topsportcoördinator Rutger Smith toelichting bij het nieuwe beleidsplan Topsport. De nieuwe missie van het Vlaamse topsportbeleid is gericht op het creëren van een optimale topsportstructuur, met een bijhorende topsportcultuur en -mentaliteit. De missie en bijhorende strategie moeten op termijn zorgen voor meer en structureel succes op internationale tornooien.

Door kennisoverdracht en meer samenwerking tussen coaches en het overbrengen van onze ambities aan onze topsportgemeenschap willen we ons doel bereiken. Daarom kiezen we voor een speerpuntenbeleid, waarbij een aantal disciplines als speerpunt worden aangemerkt. De komende vier jaar worden meerkamp, polsstokspringen speerwerpen, relays en halve fond als speerpuntdisciplines aangepakt. Natuurlijk krijgen topsporters uit elke discipline de nodige ondersteuning om optimaal te kunnen presteren. Voor elke speerpuntdiscipline wordt een ontwikkelings- en eliteprogramma opgezet. Deze nieuwe programma’s houden in dat de beste atleten meermaals per week samen trainen. De persoonlijke coaches worden nauw betrokken bij deze trainingen en trainingsprogramma’s worden in overleg opgemaakt. Samenwerking staat centraal in het nieuwe beleidsplan.

Als gevolg van de nieuwe structuur wordt de werking van de Topsportschool afgebouwd en op termijn stopgezet. Het ontwikkelingsprogramma voor beloftevolle atleten jonger dan 20 jaar wordt hierdoor de ideale opstap naar een carrière als elite atleet.

De presentatie van het beleidsplan Topsport 2021-2024, met daarin de strategie en de consequenties op het huidige beleid, kan je hier nalezen en het inleidende filmpje kan je hieronder bekijken. Het volledige plan wordt eind augustus gepubliceerd. 

Beleidsplan Topsport 2021-2024

Accepteer de marketing-cookies om de inhoud weer te geven.

Verander uw toestemming
Ontdek het nieuwe beleidsplan Topsport 2021-2024 van de Vlaamse Atletiekliga vzw.