16/12

Track Record aflevering 15: Terugblik EK cross met Robin Hendrix, Isaac Kimeli en Marco Vanderpoorten

thumbnail-youtube-ek-terugblik-hendrix

De EK cross-terugblik met Robin Hendrix, Isaac Kimeli en Marco Vanderpoorten

In onze terugblikaflevering op het EK veldlopen in Brussel hebben we de helft van de gouden mannenploeg te gast. Bronzen medaillewinnaar Robin Hendrix, Isaac Kimeli en Marco Vanderpoorten bespreken het meest succesvolle EK cross voor de Belgen in de recente geschiedenis. Uiteraard komt ook de knappe bronzen medaille van het vrouwenteam aan bod. We belden met Sofie Van Accom die deel uitmaakte van het stuntteam.

Robin Hendrix/OEH verbaasde vriend, vijand en zichzelf met z'n knappe bronzen medaille. Maar een toevalstreffer was het allerminst. De getalenteerde atleet uit de stal van Tim Moriau verkeerde in supervorm, kreeg een parcours op z'n maat en liep met de steun van het publiek een slimme koers. "Je hebt van die dagen dat je superbenen hebt en gewoon kunt blijven lopen", vertelde de 28-jarige loper in Track Record. "Welk gevoel er overheerste na de finish? Eindelijk, eindelijk die medaille! Ik ben nu toch sinds twee jaar profatleet. Ik heb al aan zoveel kampioenschappen meegedaan en ik wilde toch ook graag een iets behalen. Tot voor zondag was dat nog niet echt gelukt. Zeker in de cross, zo'n mooie medaille behalen, is een droom voor een afstandsatleet. Het is een bevestiging dat ik op Europees niveau kan meedoen." Zijn trainingsmaat Isaac Kimeli/OEH worstelde, net als veel andere topfavorieten, met de modder. "Ik vond het jammer dat het parcours niet op mijn maat was", zei hij.  "Ik had er alles aan gedaan. De conditie was perfect, ik ben niet ziek geweest, de stress was onder controle. Het parcours was een beetje een teleurstelling. Naast Yann Schrubb hebben de meeste favorieten het niet waargemaakt. De nummers twee, drie en vier in de uitslag waren allemaal verrassende namen", merkte hij op. 

"Héél zwaar parcours"

Marco Vanderpoorten/HAMM is dé revelatie van het veldloopseizoen. Na topprestaties in Roeselare en Hulshout trok hij op het EK, bij zijn debuut bij de seniores, de lijn door.  "Ik had het wel mogelijk geacht om rond de 25 ste positie te eindigen. Zeker met het parcours dat we voorgeschoteld kregen, maar effectief 25 ste te eindigen op 15 seconden van de top tien, daar ben ik trots op", vertelde de steeplespecialist.  Als rasechte modderduivel kon hij zijn hartje ophalen "Het was een héél zwaar parcours. Als je ziet dat de winnaar 3'17 per km gemiddeld loopt. Dat is belachelijk traag voor een EK. In België zijn heel veel zware parcoursen. We zijn dat veel meer gewend dan de buitenlanders. De zuiderse landen kwamen er niet aan te pas." 

Goede (team)sfeer

De Belgen gingen voor elkaar door het vuur. De samenhorigheid was groot en dat droeg ongetwijfeld bij tot de verbazingwekkend sterke prestaties. "De teamsfeer was supergoed", beaamde Robin Hendrix. "Isaac en ik merkten dat al de week ervoor op nationale training op het parcours. Toen merkten we dat iedereen er enorm hard naar aan het toeleven was en dat veel atleten heel goed in vorm zaten. Ook de dag voordien, in het hotel, voelde je dat iedereen er veel goesting in had." Ook Isaac Kimeli voelde dat de vibe in de Belgische ploeg top zat. "Op de teammeeting zaterdagavond was iedereen elkaar succes aan het toewensen. De sfeer was echt perfect. Iedereen was gemotiveerd. Het was mooi om te zien. Zo'n groepssfeer geeft ook de mensen die een eerste keer geselecteerd waren nog extra motivatie." 

Sofie Van Accom/ACHL beleefde op het EK één van de mooiste momenten van haar rijk gevulde carrière. "De sfeer in het Park van Laken was ongelofelijk. Door al het volk dat langs de kant stond, werd je naar voren geschreeuwd", vertelde de Belgische kampioene cross van 2019. "Toen ze me vertelden dat we derde waren, lieten we alle emoties de vrije loop. Dit is één van de mooiste momenten die ik in mijn atletiekcarrière heb meegemaakt. Dit is iets wat we zeker niet snel gaan vergeten."

Bekijk de aflevering op ons YouTube-kanaal.

Of beluister de aflevering op Spotify.