25/11

Track Record aflevering 14: Pieter Desmet en Victoria Warpy over het BK en EK cross

thumbnail-youtube-victoria

Victoria Warpy

Voormalig veldlooptopper Pieter Desmet en crossrevelatie van 2023 Victoria Warpy waren de ideale gasten om in Track Record terug te blikken op het supergeslaagde BK cross in Hulshout. Uiteraard gluurden we ook al een beetje naar het veldloopfeest in Brussel op 10 december.

Het atletieksprookje van de 26-jarige Victoria Warpy spreekt tot de verbeelding. Twee jaar geleden deed ze niet eens aan intervaltraining en over enkele weken mag ze deelnemen aan het EK veldlopen. Tijdens de coronaperiode begon ze te lopen: ongestructureerd en zonder schema. Enkel duurlopen en geen intervallen. In oktober 2021 won ze per ongeluk de Antwerp marathon. "Het was echt heel amateuristisch", zei ze daarover in onze videopodcast Track Record. "Ik had zelfs geen carbonschoenen. Ik wist niet eens wat dat was. Ik had zelfs geen gelletjes en ik heb zelfs geen sportdrank gedronken."

Victoria Warpy: "Roze wolk"

Toen ze zich even later aansloot bij de trainingsgroep van Bart Raes bij ACW ging het heel snel. In 2023 beleefde ze haar doorbraakjaar en nu hoort ze plots tot de nationale top in het afstandslopen. "Het is nog altijd een beetje wennen. Pas sinds dit jaar besef ik dat ik in België iets begin te betekenen", bekende ze in onze videopodcast Track Record. Normaal gezien wilde ze deelnemen aan de marathon van Valencia op 2 december. Maar aan de lokroep om een EK in eigen land te kunnen lopen, kon ze niet weerstaan. In september maakte de kinesiste de klik om vol voor het EK cross te gaan. Daar heeft ze geen spijt van gekregen. Met een fantastische vijfde stek op het BK greep ze haar ticket. "Ik zit nog altijd op een roze wolk."   

Vijfde op EK crosss 2008

15 jaar geleden op het EK cross in Brussel liep Pieter Desmet één van de sterkste crossen uit z'n carrière. Na een knappe inhaalrace finishte hij er vijfde. Hij strandde er op een handvol seconden van het podium. "Het was mijn beste EK cross ooit. Brussel is een parcours dat me heel goed ligt, thuis lopen is altijd leuk en ik zat echt gewoon heel goed in vorm", haalde hij herinneringen op in Track Record. "Het enige waarvan ik nog altijd spijt heb, is dat het geen Belgisch weer was. Het was een van de weinige edities in Brussel waar er weinig modder lag. Want modder lag me heel goed. Winnen had ik nooit gedaan, maar met modder denk ik dat ik tweede werd. Maar dat is de koers… En vijfde is ook niet slecht." Desmet hoopt trouwens op slecht weer op 10 december. "Nadelig voor de Zuid-Europeanen en over het algemeen voordelig voor de Belgen", analyseerde de kenner. 

Pieter Desmet: "De mannen-top 4 van het BK kan ook top 10 lopen op het EK als alles meezit."

Momenteel is hij nog altijd heel actief in de veldloopwereld als trainer van Pieter-Jan Hannes, die op het EK zijn afscheid viert. De partner van voormalig Belgisch kampioene cross Hanna Vandenbussche is ervan overtuigd dat de Belgische mannenploeg hoog kan eindigen. "De mannen in de top vier van het BK kunnen top tien lopen op het EK. Op voorwaarde dat alles wat meezit uiteraard. Het zou me verwonderen als de mannenploeg geen medaille haalt in het landenklassement."

In een telefoongesprekje met de in augustus gestopte Stijn Baeten polsten we waarom hij niet – net als zijn kameraad Pieter-Jan Hannes -  nog vier maanden had doorgedaan tot het EK cross? Ontdek het allemaal in Track Record. 

Beluister en bekijk de volledige aflevering op ons YouTube-kanaal

Beluister de aflevering op Spotify  (de aflevering is uitzonderlijk zonder beeld op Spotify)