11/11

Track Record aflevering 13: Rik Didden en Thomas Vanoppen blikken vooruit op het BK en EK cross

thomas-en-rik-youtube

Hoofdcoach afstandslopen Rik Didden en af

Reikhalzend kijken de veldloopfans uit naar het onuitgegeven tweeluik BK veldlopen- EK veldlopen in Hulshout en Brussel op 19 november en 10 december. Hoofdcoach afstandslopen van Atletiek Vlaanderen Rik Didden en afstandsloper Thomas Vanoppen waren de ideale gasten voor een uitgebreide voorbeschouwing.

Rik Didden is als hoofdcoach afstandslopen goed geplaatst om in te schatten hoe onze crossers ervoor staan in de aanloop naar het BK en EK. Hij stoomt een Vlaamse preselectie klaar richting de crosskampioenschappen. Via onder meer gezamenlijke trainingen en parcoursverkenningen leeft het team toe naar de twee grootste veldloopafspraken van de winter. "Het is uitzonderlijk dat je een Europees kampioenschap hebt in eigen land. In 2008 was het de laatste keer. We willen een soort ambiance creëren om zoveel mogelijk mensen op het EK te krijgen en daar een enthousiasme rond te kweken", lichtte hij het project toe in onze podcast Track Record. "We werken aan een teamspirit om van dat kampioenschap toch één groot feest te maken in het algemeen. Met de teams willen we er echt wel iets van maken. Met Isaac Kimeli die vorig jaar een bronzen medaille heeft behaald, hebben we toch een speerpunt die er opnieuw voluit voor wil gaan." Maar de coach gelooft ook in sterke ploegprestaties. "We hebben ook goeie 800m- en 1500m-lopers waardoor we op de Mixed Relays iets kunnen doen.  Als je het hebt over een podium dan hoop ik vooral dat het bij de seniores mannen, een ploeg die heel solide is, een keer lukt. De voorbije jaren werden ze vierde." Verder ziet hij ook heel sterke opkomende talenten bij de jeugd. 

Thomas Vanoppen: "Veel motivatie."

Een van de vele crossers in de preselectie is Thomas Vanoppen. Hij trainde en studeerde enkele jaren in de V.S. , maar is sinds het voorjaar terug in het land.  Net als veel andere veldlooptoppers wil hij zondag in Hulshout alles geven om een felbegeerd EK-ticket af te dwingen. "Het feit dat de selectiecriteria zo snel duidelijk waren, gaf heel veel motivatie voor de atleten. De eerste zes mogen naar het EK en dat werkt echt wel motiverend", vertelde hij de 24-jarige loper voor wie het BK een soort thuismatch wordt.  "De veldloop in Hulshout is op 6km van mijn deur. Ik ga er zeker nog eens kijken hoe het parcours erbij ligt. Hulshout is voor mij de dichtstbijzijnde cross die er is in Vlaanderen. Laat het nu juist een BK en een selectie van een thuis-EK zijn. Daar word ik heel warm van."

Bekijk/beluister hier de volledige aflevering van Track Record op Spotify of op ons YouTube-kanaal. 

 

 

 

rik-8mannen-post

Het belooft bij de seniores mannen een spannende strijd te worden om de EK-tickets.