25/05

Thomas Van Der Plaetsen en Niels Pittomvils starten ambitieus in Götzis

thomas-vanderplaetsen

Thomas Van Der Plaetsen.

Vijf Belgen gaan er zaterdag van start op de prestigieuze meerkamp in Götzis. De twee mannen onder hen, Thomas Van Der Plaetsen en Niels Pittomvils, starten met enkele vraagtekens, maar toch vooral behoorlijk ambitieus.

Thomas Van Der Plaetsen/DEIN slaagde er sinds zijn olympische tienkamp in Rio de Janeiro niet meer in om een meerkamp volledig af te werken, en toch start hij met vertrouwen in Oostenrijk. "De trainingen lopen goed. Vooral bij enkele specifieke disciplines, zoals discuswerpen en polsstokspringen, gaat het de laatste maanden echt uitstekend. En ook naar mijn 400 meter ben ik benieuwd, want we hebben veel geïnvesteerd in het loopwerk. Ik recupereer goed de laatste tijd, dus ik heb er vertrouwen in dat ik de tienkamp zonder problemen kan doorkomen."

Götzis vormt nog niet het hoofddoel van het seizoen voor Thomas, maar hij wil er wel scoren. "Ik hoop toch op 8.200 punten, en daar zou dus ook de EK-limiet uit moeten voortvloeien. Ik voel werk dat ik nog wat finetuning nodig heb. In het begin van het seizoen is het niet abnormaal dat er nog wat schoonheidsfoutjes inzitten, zeker in de werpnummers. En die kunnen veel punten kosten."

Het EK in Berlijn, waar Thomas zijn titel verdedigt, vormt het hoofddoel dit seizoen. En toch zijn er voor hem nog belangrijkere afspraken. Met het oog daarop bracht hij opnieuw twee keer meer dan twee maanden in Zuid-Afrika door. "Het is vooral in de drie jaren die volgen dat ik de vruchten wil plukkken van de basis die ik dit jaar hoop te leggen. De voorbije jaren miste ik die basis, en daarin hebben we nu volop geïnvesteerd met een hoog trainingsvolume."

Niels Pittomvils/VAC brak vorig jaar zijn polsstok in Götzis, een nare herinnering, waardoor zijn hele seizoen in duigen viel. "Tevoren liep het polsstokspringen al heel moeilijk voor mij op mentaal vlak, en dat voorval heeft natuurlijk niet geholpen. Het blijft een gek nummer waarin je verschillende keren over een psychologische barrière moet, maar ondertussen heb ik mij erover gezet. De trainingen zijn gelopen zoals het hoort: zwaar, maar volgens plan."

Niels wil geen puntentotaal plakken op zijn ambities komend weekend, maar het proef per proef bekijken. "Ik ga me niet blindstaren op een eindtotaal, en zeker niet op de EK-limiet, die ik zelfs niet precies ken (7.915 punten). Ik wil hier bij mijn vierde deelname in elke discipline maximaal gefocust zijn, en daar moet dan in principe een kwalificatie voor het EK uit volgen. Het kan perfect dat ik hier zo vroeg op het seizoen nog niet op mijn top ben, maar je doet maar twee keer per jaar een tienkamp. Dan wil je het wel heel goed doen."

In het verleden gaf Niels al enkele keren aan dat hij nog zelden een tienkamp afleverde op of tegen het maximum van zijn kunnen. Wat is er dan nog nodig om beter te doen? "Een constant niveau is de sleutel. Persoonlijke records zijn mooi, en daar ga ik ook voor, maar het gaat vooral om een algemeen hoog niveau. En dat tien keer, zonder steken te laten vallen."