19/02

The summer of 2020

2020-zomer
De internationale atletiekzomer van 2020 wordt opnieuw een goedgevulde mand. In de schaduw van de Olympische Spelen staan ook nog Europese scholierenkampioenschappen en de ‘grote’ Europese kampioenschappen op het menu, samen met de wereldkampioenschappen voor juniores. Voorafgaand aan al dat moois, is er begin juni ook nog een EuropaCup 10.000m. De KBAB heeft de selectiemodaliteiten voor deze evenementen vrijgegeven.

Naast de Olympische Spelen in Tokyo, is de zomer van 2020 dus nog flink gevuld met andere internationale en (meestal) traditierijke kampioenschappen. Zo zijn de Europese kampioenschappen in Parijs ook een belangrijke afspraak voor de continentale toppers. Amper 2,5 week na het doven van het Olympisch vuur in Azië, wordt op 25 augustus het eerste startschot van de 25ste Europese kampioenschappen al gegeven in het Charléty Stadion. Het is nog maar de tweede keer dat deze kampioenschappen in Frankrijk worden gehouden. De eerste keer, in 1938, was dat ook in Parijs, maar het waren toen alleen mannenwedstrijden, want de vrouwen moesten later die septembermaand in Wenen aan de slag.

Een ander Europees kampioenschap, dat van de U18 (scholieren), is de jongste boreling in het rijtje van EK’s. In Rieti worden van 16 tot 19 juli 2020 nog maar de 3de EKu18 gehouden. Rieti is overigens geen onbekende atletiekpleisterplaats: zowat alle EK- en WK-jeugdtoernooien passeerden er al eens in deze stad pal in’t midden van de Italiaanse laars.

En dan is er ook nog World Athletics dat voor haar 18de wereldkampioenschap voor juniores voor het eerst naar Afrika trekt: het Kenyaanse Nairobi ontvangt van 7 tot 12 juli 2020 het kruim van de wereldjunioresatletiek. Zo zal dit kampioenschap alle wereldse continenten hebben bezocht vanaf 1986 tot heden. Europa spant uiteraard de kroon met exact de helft van het aantal organisaties; Noord- en Zuid-Amerika werden samen al 5 keer als gastcontinent aangeduid; Azië (2) en Oceanië (1) worden nu dus (bijna) bijgebeend door Afrika.

Ook de jaarlijkse Europa Cup 10.000m staat deze zomer op het menu. Op 6 juni wordt dit evenement (opnieuw) gehouden in Londen/Gbr.

De KBAB heeft de selectievoorwaarden voordeze vier evenementen bepaald. U kan ze bekijken via de hierboven gemarkeerde links.