15/06

Stef Vanhaeren vol vertrouwen over samenwerking met Steve Vernon en Renée Eykens

vanhaeren-belga.2

Stef Vanhaeren in zijn periode als atleet.

Sinds afgelopen winter is Stef Vanhaeren de coach van Renée Eykens/AA. De voormalige Belgian Tornado wordt daarin bijgestaan door de Engelsman Steve Vernon. Stef legt uit hoe de samenwerking precies vormt krijgt en hoe de trainingen van Renée tegenwoordig verlopen.

"Ik ken Renée al enorm lang, van toen we samen onder Paul Sauvillier trainden", begint Stef Vanhaeren zijn verhaal over hoe hij uiteindelijk coach is geworden. "Ook toen ze bij Theo Joosten trainde, deed ik vaak mee. Ik weet dus heel goed wat ze in het verleden al getraind heeft. We hebben altijd contact gehouden en een goeie band gehad. Deze zomer merkte ik al dat haar vertrouwen niet 100 procent was, en ze stelde mij vragen. Ik hielp haar sporadisch, maar na Doha werd het serieuzer. Toen kwam de vraag om haar volwaardig te begeleiden."

Stef wilde niet zomaar ja zeggen op de vraag van Renée om haar te coachen. "Ik heb dat nooit gedaan op hoog niveau en zo heb ik het ook gezegd: Theo heeft al veel bewezen, en ik niks. Daarop heeft Renée me in contact gebracht met Steve Vernon, die wel over veel ervaring beschikt. Al snel was er een klik en op die manier zag ik het zitten."

Vernon is coach voor sportmerk New Balance, de sponsor van Renée. "We hebben op alle vlakken dezelfde mening. Ik doe de concrete begeleiding in België op basis van Steve zijn advies. Ik kan mijn ideeën bij hem aftoetsen. Het is dus niet mijn trainingsvisie die ik momenteel doorvoer, maar een plan dat in samenspraak gegroeid is en waar iedereen veel vertrouwen in heeft."

Hoe loopt het contact tussen Stef en mentor Steve dan concreet? "We telefoneren wekelijks en horen mekaar bijna dagelijks via Whatsapp. Trainingen stuur ik rechtstreeks door en als ik een planning opmaak, houden we een uitgebreider gesprek. Hij heeft al alles meegemaakt en de goeie onderlinge communicatie is de sleutel van de huidige samenwerking."

Inhoudelijk ligt onder Stef de focus wat meer op de basisconditie dan bij de vorige coaches van Renée. "Ze is supergetalenteerd, en dat moeten we juist gebruiken. Ze moet niet vijf keer per week tegen de grond gaan op training, we moeten efficiënt te werk gaan. Ik geloof niet in een visie die voor iedereen werkt, maar Steve en ik geloven dat Renée van nature al enorm goed is op anaeroob vlak. We moeten daar geen drie keer per week op werken, maar we moeten haar klaarkrijgen om dat talent te gebruiken door aan haar aerobe basis te werken. Daar is de laatste maanden veel werk in gekropen, en het begint te renderen. Uit een lactaattest is gebleken dat haar beide drempels (vetdrempel en omslagpunt, nvdr.) met 1.5 km/uur zijn opgeschoven. Dat is gigantisch, zelfs voor een recreant zouden dat indrukwekkende cijfers zijn."

Stef weet waarover hij spreekt, want ook beroepsmatig is hij als coach actief in trainingscentrum '185' van voormalig triatleet Marc Herremans. Hij combineert er een job als trainer met een rol in de verkoop.  

Momenteel komt Renée uit een korte rustperiode, om nu te beginnen toewerken naar de wedstrijdperiode augustus-september. "Het goeie gevoel van op training wil ze ook in competitie tonen, ze heeft er goesting in. Een kort maar succesvol seizoen kan een boost geven richting het olympisch jaar 2021."