12/04

Stage Cyprus: Het logboek van Paulien Couckuyt

couckuyt-paulien-2021-os-tokio-belga

Paulien Couckuyt.

Het merendeel van onze topatleten vertoeft momenteel op Cyprus voor de jaarlijkse paasstage. Daar wordt het zomerseizoen voorbereid. Enkele van die toppers laten in hun kaarten kijken en delen een week uit hun trainingsschema. Vandaag aan de beurt: Paulien Couckuyt, nationaal recordhoudster van de 400 meter horden.

In november liep Paulien Couckuyt/VAC een zware kruisbandblessure op, en dus is ze in Cyprus om verder aan haar revalidatie te werken. “Iedereen vraagt of ik op schema zit, maar dat is moeilijk te zeggen”, aldus de Belgian Cheetah. “Ik volg het ritme van mijn knie en doe alles wat die aankan. Wanneer ik klaar zal geraken om wedstrijden te lopen, is afwachten. De stage is wel goed verlopen. Ik ben moe, dus ik heb er alles uitgehaald. Samen met de kinés heb ik kwalitatief getraind. Natuurlijk had ik al verder willen staan, maar ik heb hier zeker progressie gemaakt.”

Maandag:

Voormiddag: Revalidatie knie met de kine

“Ik doe al een kleine hordeopwarming met de coach (Rudi Diels, red.) en het doet deugd om weer over hordes te gaan. Daarna hebben we mijn quadriceps belast door excentrisch op te vangen. Als ik stap, en zeker bergaf, gaat het nog moeilijk, dus hebben we een oefening op een helling gedaan met gecontroleerd naar beneden stappen. We bouwen ook op naar lichte sprongetjes en deden ook trappen voor de sprongbelasting en de krachtopbouw. En drop jumps. De revalidatiesessies staan in het teken van functionele kracht, en ik heb ook wat gejogd, vooral achteruit, want vooruit doet nog pijn.”

Namiddag: Conditie op de fiets

“Ik train op een vaste, stilstaande fiets, maar ik kan er mij wel op uitleven. Ik rij nooit een uur aan het stuk hetzelfde tempo, maar varieer in snelheid en weerstand. Zo blijft het ook interessant. De ene keer is het meer op snelheid gericht, de andere keer zijn het langere blokken. Hier op Cyprus doe ik vooral langere blokken, zodat ik bij het aquajoggen meer op snelheid kan focussen.”

Dinsdag:

Voormiddag: Kracht en beetje belasting knie

“De krachttrainingen hier doe ik met Maarten Thyssen. We hebben een mooie progressie gekregen in de kracht van mijn knie, zodat die meer aankan. Op het einde heb ik nog wat achteruit gelopen en heel lichte sprongetjes gedaan voor wat impact op de knie. De focus ligt op die knie, maar stilaan herneem ik ook weer mijn oude krachtschema, dat momenteel gericht is op maximale kracht: tweebenige squat, kuiten, hamstrings, quadriceps. En hier op stage probeer ik in de namiddag nog een oefening voor mijn armen te doen, zodat ik mijn hele lichaam aanspreek.”

Namiddag: Aquajoggen (snelheid)

“Om erin te komen deed ik 8x20 seconden aan 40 procent, en het kerngedeelte was 4x10 seconden, 3x15 seconden en 2x20 seconden, allemaal aan 100 procent, zodat het vermoeiend is. Het leuke is dat ik hier geen enkele aquatraining alleen heb moeten doen.”

Woensdag:

Voormiddag: Revalidatie op het gras

“Deze sessie met kine Kathelijne Polspoel was gericht op functionele kracht. We hebben een bar van twintig kilo mee naar buiten genomen en hebben daarmee oefeningen op het gras afgewerkt voor de krachtuithouding. We hebben vooral mijn quadriceps belast, en ook een beetje de hamstring. Ik heb ook tegen de rekker in vooruit en achteruit gelopen, zodat ik niet te hard neerkwam en toch technisch goed kon lopen. Ik ben hoog in hartslag kunnen gaan.”

Namiddag: Core en mobiliteit + recuperatie in het water

“Vier oefeningen stabiliteit en een mobiliteitstraining heb ik met mijn eigen groep kunnen afwerken. Dat is eigenlijk een actieve hersteltraining, maar het is heel leuk om nog eens iets met mijn trainingsmaatjes te kunnen doen. Zo blijf ik toch een beetje betrokken. Daarna zijn we nog het water in gegaan voor herstel in koud en warm water.”

Donderdag:

Voormiddag: Kracht

Idem vorige keer.

Namiddag: Aquajoggen (verzuring)

“Deze keer langer werk. 3x30 seconden, 3x45 seconden en 3x60 seconden, alles aan 100 procent. En daarna nog 60 seconden opgedeeld in 4x15 seconden. De bedoeling is om echt te verzuren.”

Vrijdag:

Voormiddag: Revalidatie

Idem vorige keer.

Namiddag: Conditie fiets

“Het was conditioneel gericht met reeksjes van 1 minuut lage weerstand, 1 minuut hogere weerstand en 1 minuut nog hogere weerstand. Mijn hartslagen bij die drie weerstanden waren 150, 170 en 190.”

Zaterdag:

Voormiddag: Kracht

“Hetzelfde als vorige keer, maar ik probeer progressie te maken en soms mijn gewichten te verhogen.”

Namiddag: Crosstrainer conditie

“De crosstrainer is kapot, dus ik kan geen verschil in weerstand aanbrengen. Het is gewoon een halfuurtje en daarna nog wat oefeningen voor mijn hamstring.”

Zondag: Rust