07/04

Stage Belek: Het dagboek van Timothy Herman

herman-timothy-2020-bk-ldq-1

Timothy Herman.

Het merendeel van de Vlaamse eliteatleten bevindt zich momenteel in het Turkse Belek voor een collectieve trainingsstage. Onze topatleten beginnen er aan hun laatste rechte lijn richting olympische zomer. Regelmatig zal op deze plaats een van de atleten zijn of haar schema uit de doeken doen. Vandaag speerwerper Timothy Herman/ACME.

Het stageplan

"Ik blijf twee weken, tot aanstaande zondag dus. Als ik geweten had hoe goed de omstandigheden hier zijn had ik misschien voor drie weken moeten opteren, maar dat zou een week zonder coach betekend hebben. Ik wil hier vooral profiteren van de omkadering. Er zijn drie kinés en een dokter mee en dat is belangrijk voor mijn knie, die mij in de winter heeft afgeremd. Ik probeer om weer aan 100 procent te trainen en wil mijn explosiviteit terugvinden, die ik wat ben kwijtgeraakt door in de winter alleen maar statische dingen te doen."

Maandag 5 april

"In de voormiddag heb ik een speerwerptraining op het gras gedaan. Dat is minder belastend dan op de piste. Er stond vooral wat technisch werk op het menu en dat ik ging heel goed. Daarom hebben we beslist om woensdag een paar worpen op de piste te doen. In de namiddag deed ik een krachttraining met basisoefeningen: snatch en cleans, zulke zaken. In de winter heb ik die opzij moeten laten met mijn knie. Oefeningen zoals squats, step-ups en legpress doe ik momenteel met beide benen apart omdat het volgens de kinés belangrijk is om mijn patellapees eerst goed op te trainen en omdat ik bang ben om te compenseren met mijn goeie knie."

Dinsdag 6 april

"In de voormiddag hebben Cedric Sorgeloos en ik hordemobiliteit gedaan samen met Imke Vervaet en Paulien Couckuyt. Dat was nog best vermoeiend omdat er geen rust tussen de verschillende oefeningen zat. Dat conditionele heb ik wel gemist door mijn knieproblemen. Het doet deugd om nog eens af te zien. Nadien heb ik nog sprintjes tegen Cedric gedaan: een paar keer 20 en 30 meter vanuit driepuntstart en nog wat 30 meters vliegend tegen de tijd. Dat gaat zonder problemen voor mijn knie. In de namiddag hebben we nog wat testjes gedaan: kikkersprongen en wat kogelworpen vooruit en achteruit om de explosiviteit te checken."

Woensdag 7 april

"Vandaag stond er opnieuw speerwerpen op het menu, voor het eerst op de piste. Nog niet te zot, vijftien à twintig worpen. De focus ligt nu vooral op mijn techniek: mijn rechterarm mag niet te vroeg zakken en voor de specialisten: ik mag niet te snel openkomen voordat ik mijn blok zet. Het is ook een mentale kwestie omdat ik nog wat de neiging heb om me in te houden voor mijn knie. In de namiddag had ik rust, maar echt rusten doen we hier niet. Dan doe ik kiné-oefeningen, corestability, of een beetje badmintonnen of zwemmen om bezig te blijven."

Donderdag 8 april

"In de ochtend doe ik een krachttraining en nog wat stabiliserende oefeningen voor mijn schouder. In de namiddag heb ik rust maar ook dan zal ik proberen om nog wat tekorten weg te werken met oefeningen."

Vrijdag 9 april

"In de voormiddag ga ik opnieuw sprinten tegen Cedric en doen we ook oefeningen in een uitgestrekte ladder: in en uit springen voor de explosiviteit en coördinatie. We eindigen met loopoefeningen met de speer, aanlopen zonder effectief te werpen eigenlijk. In de namiddag volgt er nog een pittige medicinballtraining van tweeënhalf uur. We doen een hele lange reeks oefeningen met ballen van drie en vijf kilo: 60 keer achterwaarts gooien vanuit de schouders, 40 keer borstpass zo hard mogelijk, 150 keer toetsen vanuit de onderarmen en ga zo maar door."

Zaterdag 10 april

"Zaterdag staat er maar één training op het menu. De bedoeling is om eens wat meer door te gaan, als mijn lichaam het toelaat richting het maximale. Dan kunnen we zien welke technische of lichamelijke problemen er zich nog stellen."

Zondag 11 april

"Zondag reis ik terug naar België. We vertrekken om 8uur en zijn pas thuis rond 21uur, een best vermoeiende dag met tussenvlucht."