30/03

Stage Belek: Het dagboek van Niels Pittomvils

pittomvils-niels-2020-bk-mk-ldq-6

Niels Pittomvils.

Het merendeel van de Vlaamse eliteatleten bevindt zich momenteel in het Turkse Belek voor een collectieve trainingsstage. Onze topatleten beginnen er aan hun laatste rechte lijn richting olympische zomer. Regelmatig zal op deze plaats een van de atleten zijn of haar schema uit de doeken doen. Vandaag tienkamper Niels Pittomvils.

Het stageplan

"Mijn bedoeling is om twee weken hard te trainen met wat nadruk op overspeed, waarbij ik neuromusculair in overdrive ga door heel hard te sprinten, bergaf bijvoorbeeld. Ik blijf drie weken, maar de derde week is rustiger, want eind april staat met de Multistars in Italië mijn eerste tienkamp al op het menu."

Zondag 28 maart

"Behalve met mijn voet in het ijsbad zitten heb ik niet veel gedaan (lacht). Mijn valies uitpakken en rusten, dat was het zo'n beetje na een vermoeiende reis. Ik vind die reisdagen nooit de meest aangename dagen want het is vroeg opstaan en laat aankomen, maar de impact op mijn lichaam valt gelukkig wel mee. Het is niet dat ik er slecht op reageer."

Maandag 29 maart

"In de ochtend heb ik polsstokspringen op korte aanloop gedaan en een uithoudingstraining met vierminutenloopjes en daarna nog mobiliteit. In de namiddag deed ik kracht, vooral mijn bovenlichaam. De nadruk ligt momenteel niet op maximaalkracht, maar op snelle bewegingen maken en het samenspel tussen opspannen en ontspannen."

Dinsdag 30 maart

"Er staat een overspeedtraining op het programma: bergaf lopen. Daarna volgen er nog enkele worpen met de kogel."

Woensdag 31 maart

"Opnieuw polsstokspringen, nu op langere aanloop. De reden waarom ik op drie dagen twee keer polsstok doe, is om wat ritme te creëren en het is ook mooi meegenomen dat Ben Broeders en Steven Taeleman hier zijn. Polsstok is wel iets waar ik aan wil werken. Nadien ga ik nog wat speerwerpen en in de namiddag volgt er nog een krachttraining voor de benen en mobiliteit."

Donderdag 1 april

"Hordetraining op het menu. Eerst 2x2 horden, waarschijnlijk uit startblok, en daarna nog 2x6 horden. Daarna ga ik nog discuswerpen."

Vrijdag 2 april

"Ik doe twee reeksen van eerst een 500 meter aan 1500 metertempo en daarna een 300 meter aan 80 procent. Ik vermoed dat het wel zal meevallen, maar misschien denk ik daar vrijdag anders over (lacht). Daarna volgt nog hoogspringen en in de namiddag nog kracht en mobiliteit."

Zaterdag 3 april

"Zaterdag doe ik opnieuw overspeed spurt en kracht voor de benen, en na de middag nog kogelstoten, mobiliteit én langere sprints. Een pittige dag."