08/11

Selectiecriteria voor EK veldlopen Lissabon liggen vast

2019-ekx-lissabon
Net voor de start van de eerste manche van de CrossCup in Mol, heeft de Belgische atletiekbond de selectiecriteria voor het EK veldlopen in Lissabon (8 december 2019) bekendgemaakt.

De CrossCup speelt hierin opnieuw een doorslaggevende rol: de tweede manche in Roeselare op 24 november, zal bepalen welke atleten of welke teams naar Portugal zullen afgevaardigd worden.

Portugal is een land met een heel rijke veldlooptraditie. Zo werd in 1985 het wereldkampioenschap veldlopen ook in Lissabon gehouden op de Hippodroom van Jamor, waar destijds 50 landen present tekenden. Het werd voor thuisland Portugal overigens ook een sportief succes, want Olympisch marathonkampioen Carlos Lopes kon er op 38-jarige leeftijd zijn wereldtitel van het jaar voordien verlengen. De toen 20 jaar jongere Zola Budd had minder goede herinneringen aan het Olympisch avontuur van Los Angeles, maar ze won in Lissabon op blote voeten wel haar eerste internationale titel, nadat ze het jaar voordien de Zuid-Afrikaanse nationaliteit had ingeruild voor de Engelse.

Het Europees veldloopcircuit streek eerder ook al twee keer neer in Portugal. Op 14 december 1997 in Oeiras en op 12 december 2010 in het meer bekende Albufeira. Ook hier was het thuisland in beide gevallen met succes aan het werk. In 1997 pakten ze het landenklassement bij de mannen en in 2010 won Jessica Augusto bij de vrouwen, ze had toen haar landgenote Dulcé Felix met het brons naast zich op het podium.

U kan hier de selectiecriteria raadplegen.