09/11

Selectiecriteria Europese kampioenschappen Outdoor Berlijn 2018

590-berlin-2018
De nationale selectiecriteria voor deelneming aan de Europese kampioenschappen in Berlijn, werden door de selectiecommissie van de KBAB vrijgegeven.

Het zijn reeds de 23ste Europese kampioenschappen outdoor die in de hoofdstad van het verenigde Duitsland plaatsvinden. Voordien was West-Duitsland (1986 in Stuttgart) en het verenigde Duitsland (2002 in Munchen) ook al eens gastheer voor deze belangrijkste continentale kampioenschappen van de atletieksport.  Tot en met 2010 werden deze kampioenschappen slechts om de vier jaar gehouden, telkens in de pare jaren waarin er geen Olympische Spelen plaatsvonden. Maar vanaf 2012 (de derde EK-passage in Helsinki) ging de Europese atletiekfederatie de concurrentie met de Spelen niet meer uit de weg en werden er, net als in 2016 (Amsterdam), Europese kampioenschappen georganiseerd die de Spelen met enkele weken voorafgingen. Vele Europese toppers werden op die manier voor een moeilijke keuze gesteld: deelnemen aan beide evenementen, of met één conditiepiek toch mikken naar de oogste atletiekeer...

Niks daarvan volgend jaar. De EK in Berlijn hebben geen Olympische concurrentie, zodat alle Europese toppers in het Olympisch stadion of in de buurt van de Brandenburger Tör worden verwacht.

Bekijk hier wat van onze Belgische toppers wordt verwacht alvorens te kunnen deelnemen in Berlijn. Ons landje telt 9 gouden medailles, 11 zilveren en 10  bronzen. Tijdens de laatste editie in Amsterdam 2016, wonnen de Tornados en tienkamper Thomas Van Der Plaetsen de Europese titel en pakte discuswerper Philip Milanov met zilver het eerste Belgische eremetaal in een werpdiscipline.