22/10

Rutger Smith is de nieuwe topsportcoördinator van Atletiek Vlaanderen

rutger-smith

Rutger Smith: gewezen wereldtopper in het werpen, nu de nieuwe Topsportcoördinator van Atletiek Vlaanderen.

De 38-jarige Rutger Smith is de nieuwe topsportcoördinator van Atletiek Vlaanderen. De Raad van Bestuur weerhield zijn naam uit de andere kandidaten.

In opvolging van Max De Vylder (de eerste met sportroots buiten de atletiekwereld), is Rutger Smith de eerste topsportcoördinator van buitenlandse origine. De gewezen Nederlandse topwerper verblijft al een tijdje in Gent en draaide het afgelopen jaar al mee als kwaliteitsmanager werpen onder Max De Vylder. In die hoedanigheid was hij afgelopen zomer ook meermaals afgevaardigde voor internationale kampioenschappen, zodat het Vlaamse en Belgische atletiekwereldje voor hem niet onbekend zijn. “Maar in deze nieuwe functie zal ik verder moeten kijken dan het werpen alleen. Ik besef dat het voeren van een beleid niet zo eenvoudig zal worden, zeker omdat we vandaag al heel dicht bij de Spelen van Tokyo staan. Samen met de andere kwaliteitsmanagers, die ik inmiddels goed heb leren kennen, zullen we echter de tijd nemen om een doordacht topsportbeleid op langere termijn uit te stippelen, waarachter zich zo veel mogelijk Vlaamse topatleten en hun trainers kunnen scharen. Maar ik besef heel goed dat je niet voor iedereen altijd goed kan doen.”
Het kleine Vlaanderen zit bovendien vrij strak afgelijnd in allerlei complexe nationale sportstructuren. Voor een niet-Belg is dat niet altijd makkelijk te doorgronden. “Tot dat besef ben ik inmiddels ook al gekomen, maar mijn collega’s hebben me het afgelopen jaar wel een snelcursus Belgische sportstructuur gegeven. Toegegeven, dat is allemaal niet evident, maar het schrikt mij zeker niet af en ik kijk er naar uit om het Vlaamse atletiekschip zo goed mogelijk richting volgende internationale kampioenschapshavens te laten varen. Maar dat ga ik zeker niet alleen doen: de technische directie is veel meer dan een topsportcoördinator alleen. Ik geloof alvast in een mooie toekomst voor onze sport in Vlaanderen."

Rutger Smith brengt in elk geval een hele berg internationale ervaring mee naar Atletiek Vlaanderen. Met persoonlijke records van 21m62 (kogel) en 67m77 (discus), was de in Groningen geboren Rutger Smith een absolute wereldtopper. Die prestaties leidden hem overigens naar drie Olympische Spelen en hij won zowat op alle Europese- en mondiale toernooien medailles. In 1999 werd hij al dubbel Europees junioreskampioen in Riga, wat hij een jaar nadien met een wereldjuniorestitel kogel in Santiago onderstreepte. Daarna volgden podiumplaatsen bij het EKu23 in 2003 Bydgoszcz (goud discus, brons kogel) en ook bij de Europese indoorkampioenschappen stond hij in Madrid 2005 op een zilveren plaats. De daaropvolgende zomer bevestigde Rutger met eenzelfde zilveren kogelmedaille, maar dan op mondiaal niveau in Helsinki. Scandinavië lag onze nieuwe Topsportcoördinator overigens goed, want in 2006 bracht hij nog Europees kogelbrons mee vanuit Göteborg. Een carrièrehoogtepunt beleefde Rutger bij het WK in Osaka  2007, waar hij twee keer brons mocht afhalen op het mondiale podium. Die stunt herhaalde hij vijf jaar later bij de EK in Helsinki: kogelzilver en discusbrons. Zijn hoogste klassering bij de Spelen kwam er in Peking 2008 met een 7de plaats in het discuswerpen.