01/03

Rutger Smith gelooft in sterk EK indoor voor de Belgen

torun-medailles

Op het EK indoor in Torun scoorde België 5 medailles.

De Belgische delegatie is met vertrouwen afgereisd naar het EK indoor in Istanboel. Meerkampsters Nafi Thiam en Noor Vidts, polsstokspringer Ben Broeders en de onvermijdelijke Tornados zijn de speerpunten van het team. Topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga Rutger Smith ziet een sterke groep met veel medaillepotentieel. “Ik denk dat we met een heel kwalitatief team aantreden op het EK. Drie à vijf medailles acht ik zeker mogelijk.”

Op het EK indoor Torun in Polen in 2021 scoorde België een recordaantal van 5 medailles. Of we dat super-resultaat gaan evenaren of verbeteren zullen we zondag weten. Rutger Smith ziet het alvast positief in. “Of we het even goed kunnen doen als in Torun? Dat is altijd moeilijk te zeggen. Twee jaar geleden zaten er een paar mooie verrassingen bij met Elise Vanderelst (red. goud op de 1500m) en Thomas Carmoy (red. brons in het hoogspringen). Maar ik denk dat we nu opnieuw een heel sterk team hebben. Uiteraard zijn er de meerkampsters Nafi Thiam en Noor Vidts. Op de halve fond hebben we een aantal sterke mannen, er is Ben Broeders in het polsstokspringen en van Robin Hendrix verwacht ik veel op de 3000m. Natuurlijk kunnen we ook weer rekenen op de Tornados. Een medaille kun je nooit bestellen, maar ik denk we met dit team zeker tussen de drie en de vijf medailles kunnen scoren”, meent de topsportcoördinator die dinsdag met het team is gearriveerd in Turkije.

Op het EK outdoor in München in 2022 trad België aan met een gigantische delegatie van 48 atleten. De medailleoogst viel ietwat tegen. Smith was na afloop streng. In Istanboel is de delegatie kleiner met een 20-tal Belgen. “Het klopt dat de delegatie kleiner is, maar we zijn dan ook strenger geweest”, verduidelijkt Smith. “We hebben de lat bewust hoger gelegd. Top 18 op de Road to Istanbul-lijst was een minimumvereiste. De internationale criteria zijn ook enkele keren gewijzigd. De groep in München was heel groot. In de coronajaren en de nasleep ervan hebben we vaak iets meer atleten meegenomen. Nu kiezen we ervoor om strenger te zijn. De internationale limieten staan trouwens ook superscherp. Iedere atleet die meegaat moet minimum in staat zijn om een ronde verder te geraken. Dat moet onze ambitie zijn.”

Ondanks die strengere selectienormen, haalden toch enkele nieuwkomers het EK indoor. Eén van die snel opkomende talenten is 800m-loper Tibo De Smet. “Daar verwacht ik toch wel wat van. Tibo liep een fenomenale chrono van 1’45”04 waarmee hij eerste op de Europese jaarranglijst staat”, weet Rutger Smith. “Voor hem dient dit EK nog om ervaring op te doen, maar als hij gewoon zijn ding doet, kan hij heel ver komen. Maar ook de anderen zijn er klaar voor. De belangrijkste wedstrijd van het indoorseizoen staat voor de deur. De sfeer in de groep is super. Iedereen heeft er heel veel zin om er vanaf donderdag in te vliegen”, besluit Rutger Smith.

Je kan alle info (oa programma van de Belgen en de resultaten) hier terugvinden.