05/06

Rutger Smith belooft mildheid voor elite-atleten die in 2020 niet aan prestatienormen voldoen

rutger-smith

Rutger Smith.

VAL-eliteatleten en hun coaches hebben er een moeilijke periode opzitten, dat beseft topsportcoördinator Rutger Smith maar al te goed. Velen konden niet trainen zoals ze gehoopt hadden. Ondertussen kan Rutger wel beloven dat elite-atleten die dit jaar niet aan de prestatienormen voldoen, alsnog hun statuut behouden.

"Slechts een handjevol atleten kreeg van Sport Vlaanderen de toestemming om in haar faciliteiten, en dan gaat het vooral om de Gentse Topsporthal, te trainen", zegt Rutger Smith over de lockdownperiode die nu stilaan op zijn einde loopt. Het was meteen de grootste uitdaging voor de topsportcoördinator in de laatste maanden: atleten en coaches helpen in hun zoektocht naar de meest optimale trainingsomstandigheden.

"Ook de Universiteit van Leuven stelde haar accommodaties open, maar ook daar enkel voor mensen met een prestatieprogramma of topsportcontract bij Sport Vlaanderen. Voor alle anderen was het heel lastig, velen waren met de handen op de rug gebonden. Ik heb geprobeerd om het voor iedereen zo goed mogelijk te doen, en toch is het voor veel atleten en trainers een frustrerende periode geworden. We probeerden nog een regeling te treffen voor een groter deel van de elite-atleten, maar stuitten steeds op een njet. Helaas konden we dus uiteindelijk een deel van de atleten niet onderbrengen waar we ze hadden willen onderbrengen. Ik kon alleen maar aanraden om creatief met de trainingen om te springen."

Ondertussen is duidelijk dat atleten die de afgelopen maanden niet naar behoren konden trainen – en ook zij die dat wel konden – zich geen zorgen moeten maken om hun elitestatuut voor het olympisch jaar 2021.

"Met de technische directie is afgesproken dat we alle statuten meenemen naar volgend jaar", belooft Rutger. "Wie in het korte seizoen nog goed presteert, kunnen we nog toevoegen aan de lijst. Dit lijkt me een behoorlijk logische beslissing. Je moet naar de omstandigheden kijken en die zijn dat een groot deel van de atleten niet heeft kunnen trainen zoals gewenst. Dan kan je ze moeilijk hun statuut afnemen op basis van een seizoen dat nauwelijks twee maanden duurt. Dat zou te cru zijn, we tonen ons soepel."