28/01

Road to Istanbul: Noor Vidts vindt EK indoor even belangrijk als WK outdoor

vidts-noor-oliva-fernando-2021-eki-torun-belga-jasper-jacobs

Noor Vidts met coach Fernando Oliva.

Het EK indoor in het Turkse Istanboel komt dichterbij. Van 2 tot 5 maart kruisen de Europese toppers er de degens. Wij tellen af samen met onze voornaamste kanshebbers. Hoe loopt de voorbereiding, wanneer willen ze zich kwalificeren en wat zijn de ambities op het EK? Vandaag regerend wereldkampioene vijfkamp Noor Vidts.

Noor, hoe is de voorbereiding op het indoorseizoen gelopen?

“Alles is best goed verlopen. Pijntjes bleven onder controle en ik heb niet veel trainingen moeten missen. In vergelijking met vorig jaar heb ik minder volume gedaan en ben ik eerder aan het intensieve werk begonnen, met een pak meer 200 metertrainingen. Het is niet dat we het plan hebben bijgestuurd. Het was altijd al zo voorzien in de globale opbouw richting Parijs.”

Hoe zijn de stages in Belek en Tenerife geweest?

“In Belek was ik een week alleen met Fernando (Oliva, haar coach, red.), waardoor we heel veel hebben kunnen trainen. In Tenerife waren we tien dagen met een klein groepje en daar hebben we vooral de intensiteit opgedreven, met ook een langere hordetraining en een specifieke 200 metersessie. De trainingen zijn toch stilaan wat op de aankomende wedstrijden gericht met bijvoorbeeld hordestartjes en sprongen op volledige aanloop, maar er moeten zeker nog dingen gefinetuned worden."

Welke wedstrijden staan er op de planning?

“Horden en kogelstoten morgen op het KVV en op de IFAM dezelfde twee proeven plus ook het hoogspringen. De week erna zou ik eventueel willen verspringen in het buitenland en daarna volgt nog het BK.”

Je won brons op het EK indoor in Torun en goud op het WK indoor in Belgrado. Zo’n indoorkampioenschap moet mooie gedachten naar boven brengen.

“Het zijn zeker mooie herinneringen. En ook momenten waarop ik iets geleerd heb. In Torun was dat dat ik iets kan en wel degelijk mee kan spelen. In Belgrado was het de eerste keer dat er meer naar mij gekeken werd en heb ik leren omgaan met de druk en daarbij toch leren mijn focus te houden.”

Hoe belangrijk is een EK indoor voor jou in vergelijking met het WK outdoor in Boedapest?

“Ik vind dat even belangrijk. Elke meerkamp die ik meedoe vind ik belangrijk en wil ik het beste van mezelf geven, en al zeker op een internationaal kampioenschap. Je zit in maart wel in een andere fase van de opbouw, maar het blijft toch een heel belangrijk moment.”

Verwacht jij in Istanboel een derde indoormedaille op rij?

“Ik wil controleren wat ik kan controleren en dat is hoe ik mijn technieken uitvoer. Mijn doel is om een consistente meerkamp neer te zetten. Wat anderen doen heb je niet onder controle, en dus ook niet of je een medaille zal winnen. Daar kan je niks over verwachten en daar zal ik dan ook niks over zeggen. Mijn doel is om elke proef beter te maken en dat wil ik graag tonen op het EK.”

Geeft het rust dat je al geplaatst bent? Vroeger moest je daar nog voor knokken.

“Rust weet ik niet, vooral extra tijd om langer op te bouwen. Als ik nog niet gekwalificeerd was, had ik dit weekend waarschijnlijk al een meerkamp afgewerkt waarop ik al moest presteren.”