05/03

EK indoor dag 4: Waanzinnig slot met 3 extra medailles!

tornados

Belgian Tornados.

Weet u nog dat we hier vrijdag schreven dat we ons 3 maart 2023 nog lang gaan herinneren? Wat dan gezegd van 5 maart 2023, waarop we op een dik uur tijd liefst drie medailles wonnen? Ongezien. De Belgian Tornados veroverden goud, voor Eliott Crestan en Thomas Carmoy was er brons.

We zijn het gewoon dat de 4x400 meter het toernooi afsluit, maar nu moesten de Belgian Tornados als eerste aan de bak tijdens de zondagavondsessie. Dylan Borlée/OEH kreeg een duw van een Engelsman, geraakte helemaal uit balans en wisselde pas als vierde. Alexander Doom/AVR – op het nippertje fit geraakt met een hamstringprobleem – maakte veel goed en loste als tweede af. Kevin Borlée/OEH hield die tweede plaats vast en naderde fel op de leidende Spanjaarden. En dan was er nog man-in-vorm Julien Watrin/DAMP. Die peuzelde de Spanjaard met sprekend gemak op en wervelde naar goud in 3’05”83. De zeventiende internationale medaille al voor de Tornados!

Ondertussen was Thomas Carmoy/CRAC aan zijn hoogspringfinale begonnen en dat deed hij met verve. Hij bleef foutloos tot en met 2m26 en het podium was toen al min of meer binnen, maar hij voegde er in zijn derde beurt nog een persoonlijk record van 2m29 aan toe. Net als twee jaar geleden in Torun won Thomas brons, bevestiging dus. Hij bewijst eens te meer dat hij een man is van kampioenschappen en er altijd staat als het moet.

Op nagenoeg hetzelfde moment als Thomas won ook zijn goeie vriend Eliott Crestan/SMAC een bronzen medaille. Hij pakte zijn 800 meterfinale tactisch slim aan, zat meestal tegen de koord en maakte nauwelijks overbodige meters. In de slotronde zette hij een versnelling in met de hoop voor goud te gaan, maar ook brons in 1’47”65 is iets om heel erg trots op te zijn. Het is bovendien zijn allereerste senioresmedaille. Wat een waanzinnige avond voor de Belgische atletiek en wat een onwaarschijnlijk EK met liefst zes medailles.

Op elk kampioenschap zijn er ook wat tegenvallers en ook nu kon niet iedereen de verwachtingen inlossen. Ben Broeders/DCLA moest in de polsstokfinale vrede nemen met 5m60 en een achtste plaats. Er lag nochtans een uitgelezen kans, want 5m80 volstond voor goud. Ook Robin Hendrix/OEH kreeg een wedstrijd op zijn maat voorgeschoteld in de finale van de 3.000 meter, maar deed daar al bij al weinig mee. Hij moest zich tevreden stellen met een tiende plaats in 7’50”46. Anne Zagré/RESC deed het in de halve finales van de 60 meter horden verdienstelijk met een seizoensbeste van 8”08. Het leverde een twaalfde plaats op, en dus geen top acht en bijbehorende finaleplaats.

Alles over de Belgen op het EK indoor staat op deze pagina