Webshop

De eerste dag van het EK indooratletiek in Istanboel is er eentje van wisselend succes geworden voor onze landgenoten. De uitblinker was zonder twijfel Ismael Debjani, die zich wist te plaatsen voor de finale van de 1.500 meter.

Geen halve finales in de 1.500 meter en dus gaat het rechtstreeks van de reeksen naar de finale. Dat wil zeggen dat het drummen is voor de plaatsjes. En het werd ook letterlijk drummen met heel wat duw- en trekwerk, maar Ismael Debjani/CABW positioneerde zich goed en wist als derde in zijn reeks te finishen in 3’44”00. Die derde plaats gaf rechtstreekse toegang tot de finale, die vrijdag al op het programma staat. We zijn benieuwd wat Ismael daarin kan betekenen.

De reeksen van de 800 meter werden geen onverdeeld succes voor de Belgen. Gelukkig wel voor Eliott Crestan/SMAC, die zijn reeks autoritair controleerde en ook won in 1’47”76. Aurèle Vandeputte/HAC verging het veel minder. Hij moest in zijn serie vroeg afhaken en finishte als vijfde in 1’49”48. Wel een seizoensbeste, maar ruim onvoldoende. En ook Tibo De Smet/RCG overleefde de reeksen niet. Hij liep aan kop, maar viel in het slot terug naar een derde plaats in 1’48”43. Alleen de top twee ging rechtstreeks door en zijn chrono was niet snel genoeg voor de verliezende tijden. Flinke ontgoocheling voor het nummer één van dit jaar in Europa.

Jolien Boumkwo/RCG overtuigde niet in de kwalificaties van het kogelstoten. Ze bleef met 16m18 meer dan anderhalve meter onder haar recente nationale record. Het leverde een veertiende plaats op, terwijl alleen de top acht naar de finale doorstootte. Voor die finale was 17m90 nodig, drie centimeter meer dan het persoonlijk record van Jolien en dus lang geen onhaalbare kaart.

Auteur: Milan AUGUSTIJNS
Publicatiedatum: 02/03/2023
Locatie: Istanboel