01/02

Road to Glasgow met Tibo De Smet

ldq-8816

Tibo De Smet.

Liefst vier grote senioreskampioenschappen staan er in 2024 op ons te wachten: WK indoor in Glasgow, World Relays op de Bahama’s, EK in Rome en de Spelen in Parijs. We tellen om te beginnen af naar het eerste grote doel in Glasgow in het eerste weekend van maart. Vandaag met 800 meterloper Tibo De Smet.

Tibo, welk gevoel houd je over aan jouw terugkeer uit blessure afgelopen weekend op het Allianz KVV over 400 meter (46"59)?

“Een heel goed gevoel. Ik heb een vertrouwensboost gekregen. Dat deed deugd. Ergens had ik er wel op gehoopt, maar ik had bewust geen uitspraken gedaan over mijn verwachtingen om zonder druk te kunnen lopen. Ik voelde wel dat het goed draaide op training en Tine (Bex, zijn coach, red.) zei dat ook. Of ik ook in de 800 meter al een hoog niveau haal, valt af te wachten, maar ik verwacht wel dat ik zaterdag op de IFAM zal meekunnen als het snel gaat. Waar ik dan exact uitkom, weet ik niet.”

Hoe voelt het om al van vorig jaar geplaatst te zijn voor Glasgow?

“Zeer comfortabel. Daar kon ik mij aan optrekken tijdens mijn revalidatie. Het was goed voor de gemoedsrust en ik moest mij niet haasten om mij nog te kunnen plaatsen.”

Is Glasgow een belangrijk doel voor jou?

“Ik wil vooral eens ervaring opdoen op wereldniveau, want ik heb enkel nog maar EK’s gelopen. Die ervaring kan waardevol zijn om mee naar de Spelen te trekken.”

Welke lessen neem je mee uit de EK’s die je al liep?

“Op het EK indoor in Istanboel heb ik niet gelopen zoals ik kon, omdat er plots veel druk bij kwam kijken. Daar kan ik nu al beter mee om. Ik ben gegroeid. En verder weet ik dat de wedstrijd altijd gelopen moet worden. Dat je met de eerste tijd staat ingeschreven, doet er niet toe. Dat moet ik dus ook beseffen als ik niet met de snelste tijd sta.”

Je gaat graag vroeg aan in de wedstrijd. Kan die tactiek op een WK ook werken?

“Dat kan ik moeilijk zeggen. Het hangt allemaal af van waar je zit in het pak. Vorig seizoen schreven we lang op voorhand onze tactiek uit, maar eigenlijk kan je dat allemaal niet voorspellen. Ik ga mijn wedstrijden gewoon lopen zonder te panikeren en probeer de juiste beslissingen te maken in het moment.”

Vorig winterseizoen vertelde je ook dat je in de toekomst minder wedstrijden zou lopen.

“Vorige winter heb ik inderdaad iets te veel geracet. En vooral: ik heb voor elke wedstrijd afgebouwd, waardoor ik inboette aan snelheid en kracht. Dat doe ik niet meer. Vorig week heb ik in aanloop naar het KVV gewoon nog een zware trainingsweek afgewerkt. Ik bouw nu enkel af naar het WK in Glasgow, en wat daartussen komt is minder belangrijk. Ik loop enkel nog de IFAM en het BK. Dat kan een mooie tactische oefening worden als Eliott Crestan en Pieter Sisk ook meedoen.”

Wat is jouw doel in Glasgow?

“Dat vind ik moeilijk te zeggen. Door de reeksen geraken moet wel mijn ambitie zijn en indoor kan alles in een halve finale, maar als ik op niveau loop in de halve finale zal ik tevreden zijn.”

Er wordt in Glasgow drie dagen na elkaar gelopen. Ben je daar klaar voor?

“In principe moet dat lukken. Mijn zware weerstandstrainingen zijn zwaarder dan een wedstrijd, en die verteer ik goed, dus ik heb er wel vertrouwen in, tenzij ik niet kan slapen van de stress.”

Wat is eigenlijk het verschil tussen een 800 meter indoor of outdoor?

“Vooral het gevecht om de positie. Dat is indoor nog veel feller. De bochten zijn kort en scherp en je komt meteen naar binnen. Daar wil iedereen goed zitten. Outdoor is dat ook zo, maar daar heb je nadien nog iets meer ruimte om dingen goed te maken.”

Heb je al zicht op je planning na Glasgow?

“Ik trek niet op hoogte en ga mee op federatiestage naar Portugal. Daarna zal het EK in Rome al snel komen. Dat zie ik als een voorbereiding op de Spelen. Tussendoor wil ik graag nog een mooie chrono lopen, maar het doel is toch in de eerste plaats om goed te zijn op de kampioenschappen.”