02/11

Road to Brussels: aftellen met Marie Bilo

atllnad-0276

Marie Bilo.

Het EK veldlopen in Brussel op 10 december nadert met rasse schreden. Wij blikken vooruit met atleten van Atletiek Vlaanderen die kans maken in een van de zeven EK-categorieën. Welke band hebben ze met het veldlopen? En hoe leven ze toe naar het kampioenschap in eigen land? Vandaag belofte Marie Bilo/ASVO.

Leeftijd: 19

Coach: Tine Bex

PB’s: 2’06”37 (800m), 4’15”53 (1.500m)

Aantal deelnames EK cross: 1

Beste resultaat: 26e (2022)

 

Marie, welke herinneringen hou je over aan het EK veldlopen van vorig jaar in Turijn?

“Het was een hele leuke ervaring. Het parcours was lastig, maar dat hoort erbij. Dat is crossen. Vooral de sfeer was heel leuk en daarom hoop ik dit jaar opnieuw het EK te kunnen halen. Daar gaan we voor, maar dan bij de beloften in plaats van de juniores.”

Zie je dat zitten, die langere afstand?

“Ik zie het helemaal zitten, maar weet ook dat het moeilijk wordt. Het is helemaal niet mijn afstand. Ik ben een explosiever type voor de 800 en 1500 meter, maar ik wil ervan profiteren dat ik nog drie jaar belofte ben. Als ik senior word, ga ik voor de korte cross. Dat doe ik veel liever. Als ik die zie starten, zoals in Roeselare, dan pikt het wel een beetje. In Roeselare wist ik niet wat ik kon verwachten op de lange cross, maar met een tiende plaats deed ik het niet slecht.”

Cross je graag?

“Ik hou zowel van de cross als de piste. Het leuke in de cross is dat je altijd een nieuw parcours krijgt. In Roeselare bijvoorbeeld was ik heel benieuwd naar het nieuwe parcours. Dat is telkens een verrassing. In het veld heb ik ook geen stress over tijden. Die heb ik op de piste zeker wel.”

Wat is je favoriete veldloopparcours?

“Ik heb niet echt een favoriet. Alles is goed, maar in Brussel loop ik wel altijd goed. Vorig jaar won ik er de korte cross op het BK en ook tevoren heb ik er al gewonnen. Dat zit wel in mijn achterhoofd.”

Hoe hard kijk je uit naar het EK op dat parcours?

“Dat wordt zalig, als ik mij kan selecteren natuurlijk. Dan kunnen er veel familieleden komen kijken en zal ik veel supporters hebben. Ik hou al zeker van de korte cross in Brussel, maar of ik de lange cross daar ook leuk vind, zal nog moeten blijken.”

Eerst nog de selectiewedstrijd, het BK in Hulshout. Hoe heb je daar naar toe gewerkt?

“We zijn al vroeg met de opbouw begonnen, na het BK alle categorieën in juli. Ik heb meer werk dan specialisten van de 5.000 of 10.000 meter aan mijn uithouding, en daar hebben we sindsdien volop op ingezet. Ik draai meer kilometers, maar train ook veel op de crosstrainer om mijn gevoelige knie te sparen. Ik heb er wel vertrouwen in dat ik goed ga zijn op het BK en EK.”

Hoeveel kans geef je jezelf op EK-deelname?

“Als ik loop zoals in Roeselare, heb ik een grote kans. Daar was ik derde belofte. En ik denk dat het in Hulshout ongeveer dezelfde deelnemers zullen zijn. Hopelijk kan ik mijn prestatie dus nog eens herhalen. En waarom niet mikken op het BK-podium bij de beloften. Daar droom ik van.”

Je bent onderdeel van de Vlaamse preselectie voor het EK. Wat vind je daarvan?

“Ik ben nog niet naar de gezamenlijke trainingen kunnen gaan omdat ik in Elzele woon, in Wallonië, maar ik vind het wel leuk dat ze het doen. Iedereen heeft hetzelfde doel en kan elkaar motiveren.”

Als je het EK haalt, wat is dan de ambitie?

“Dat vind ik heel moeilijk in te schatten, omdat het niet mijn afstand is. Op een 1.500 meter ken ik mijn niveau, maar over zeven kilometer kan ik dat moeilijk zeggen. Mijn 26e plaats van bij de juniores herhalen, is volgens mij te hoog gegrepen. Ik ga gewoon mijn best doen.”