27/10

Road to Brussels: aftellen met Casper & Mathis Lievens

nad-0680

Casper Lievens op de CrossCup Relays in Berlare waar hij samen met z'n broes Mathis en Daan won bij de juniores.

Het EK veldlopen in Brussel op 10 december nadert met rasse schreden. Wij blikken vooruit met atleten van Atletiek Vlaanderen die kans maken in een van de zeven EK-categorieën. Welke band hebben ze met het veldlopen? En hoe leven ze toe naar het kampioenschap in eigen land? Vandaag juniores en tweelingbroers Casper Lievens/VAC en Mathis Lievens/VAC.

Casper Lievens

Leeftijd: 19

Coach: Dirk Engelen

PB’s: 1’52”83 (800m), 3’45”39 (1.500m), 8’24”57 (3.000m)

Aantal deelnames EK cross: 0

 

Mathis Lievens

Leeftijd: 19

Coach: Dirk Engelen

PB’s: 1’56”79 (800m), 3’45”12 (1.500m), 8’10”77 (3.000m)

Aantal deelnames EK cross: 2

Beste resultaat op een EK cross: 31e (2022)

 

Dag Casper en Mathis, crossen jullie graag?

Casper: “We zijn allebei hele grote liefhebbers van het veldlopen, flandriens zeg maar. Er mag modder liggen. Het leukste aan crossen vind ik de afwisseling. Aan het einde van de zomer sta ik te popelen om te crossen, maar aan het einde van de winter heb ik ook zin om sneller te lopen op de piste.”

Mathis: “Het winterseizoen is minder stresserend. Het is gewoon proberen als eerste over de streep te komen. Een selectiewedstrijd is ook wel stresserend, maar toch minder dan tegen de tijd lopen.”

Wat is jullie favoriete crossparcours?

Mathis: "Brussel."

Casper: "We zijn een beetje verplicht om dat te zeggen, omdat we daar altijd goed gelopen hebben. Persoonlijk vind ik de variatie in de omlopen wel leuk, al ben ik wel blij dat Mol uit de CrossCup is. Dat zandlopen is toch nog iets anders.”

Dan zijn jullie waarschijnlijk al een tijd aan het aftellen naar het EK in Brussel?

Casper: “Toen het EK werd toegewezen aan Brussel, hebben we meteen zitten rekenen om vast te stellen of we dan nog altijd junior zouden zijn. Brussel is een fantastische stad en het parcours is ook fantastisch, met uitzicht op het Atomium. Dus ja, ik kijk er al een paar jaar naar uit.”

Mathis: “Op dat vlak zijn wij melige jongens. We vinden het oprecht supermooi dat het EK zo dicht bij Vilvoorde doorgaat. Laken is op vijf kilometer van ons huis. Het is een droom om daar een EK te lopen. Als we het halen wil ik dat al mijn vrienden en familie erbij zijn. Niet alleen om ons te zien, maar ook om mannen als Jakob Ingebrigtsen aan het werk te zien. Een treinticketje naar Brussel is niet zo duur. ”

Casper: “Wij zijn een sportgezin en trekken onze omgeving daar wat in mee. Als we dan zeggen dat het EK in Brussel is, is de reactie meteen ‘wij komen kijken’.”

Hoe bouwen jullie op naar het BK veldlopen in Hulshout?

Mathis: “Het is een piekmoment, maar we hopen toch om richting EK nog een stapje extra te zetten, als we geselecteerd worden natuurlijk. Stiekem hoop ik toch om op het BK nog wat overschot te hebben om in de laatste drie weken tot het EK nog beter te worden.”

Casper: “Het is opbouwen in twee stappen. Je moet supergoed zijn in Hulshout, maar daar is het hopelijk nog niet gedaan. Zelf ben ik ook eerder dan normaal aan mijn wintervoorbereiding begonnen. Na het EK U20 in Jeruzalem heb ik twee weken rust genomen, en daarna ben ik eraan begonnen.”

Wat vinden jullie van de gezamenlijke trainingen met de Vlaamse preselectie voor het EK?

Casper: “Ik ben fan. Het is goed dat er gebruik van wordt gemaakt dat het EK in eigen land is, en er iets groter van wordt gemaakt dan anders.”

Mathis: “Het is leuk dat de federatie de hele voorbereiding goed aanpakt. Door samen naar iets toe te werken, creëer je een vibe en het is belangrijk dat er extra inspanningen worden gedaan, zoals de ruimere selecties van zes atleten.”

Hoeveel kans geven jullie jezelf op het EK?

Mathis: “Dat vind ik moeilijk. Na mijn twee vorige deelnames ben ik geneigd om te zeggen een grote kans, want ik ben nog een jaartje beter geworden, maar ik wil ook rustig blijven. De cross moet nog altijd gelopen worden. Ik denk wel dat, als we in vorm aan de start staan op het BK, de kans groot moet zijn dat we eindelijk eens met twee kunnen gaan. Maar in een sterke generatie als deze is niemand zeker.”

Casper: “Vorig jaar achtte ik mezelf al in staat om het te halen, maar is het niet gelukt. Nu hopelijk wel. Ik wil erbij zijn, zeker omdat het in Brussel is, maar ik blijf ook tegen mezelf zeggen dat het nog maar de juniores zijn, dus het is nu nog niet dat het moet gebeuren.”

Mathis, jij zei na jouw vorige twee EK’s veldlopen dat het een reality check was. Heb je nu al een beter idee welk niveau er nodig is?

“Ik dacht dat ik vorig jaar al ambitie mocht hebben, maar die kon al na één rondje de vuilbak in. Nu weet ik dat ik heel nederig moet blijven, maar anderzijds hoop ik door mijn ervaring wel beter te presteren. Het parcours ligt me ook beter.”

Wat is jullie beste herinnering aan een internationaal kampioenschap?

Mathis: “Dan toch Jeruzalem, omdat het met Casper erbij was. Dat was een jongensdroom die uitkwam en ook mijn prestatie was goed.”

Casper: “Voor mij was erbij zijn al een overwinning in Jeruzalem, maar ik had daar wel meer willen laten zien. Ik heb daar geleerd dat tijden op een EK totaal niet relevant zijn, en je vooral de laatste 800 of zelfs 400 meter moet kunnen racen.”

Als jullie het EK in Brussel halen, wat is dan de ambitie?

Mathis: “Ik ga mijn ambitie toch weer op tafel gooien, en dat is top twintig. Dan zou ik elk jaar ongeveer tien plaatsen beter doen.”

Casper: “We zijn een identieke tweeling, dus ik kan niet te veel onderdoen. Ik ga voor top 22. Stiekem heb ik ook al zitten rekenen voor het landenklassement. Ik weet niet of een medaille haalbaar is, maar we kunnen toch voorin eindigen.”

Geven jullie Daan, jullie jongere broer, een kans op het EK?

Mathis: “Alleen al uit geboortejaar 2004 zie ik zes kanshebbers. Daan is wel bij de beteren uit 2006, maar ik vrees toch dat hij er net naast zal vallen.”

Casper: “Onder broers wordt er wel eens vermeld dat Mathis het in zijn eerste jaar als junior ook geflikt heeft. Daan heeft veel talent, en misschien kan het wel, maar hij moet zich vooral niet te veel druk opleggen. Hij zegt zelf ook dat het alleen maar kan meevallen, en dat is de juiste insteek.”

 

nad-0701

De vreugde bij de drie broers Daan, Mathis en Casper Lievens