06/11

Renée Eykens traint voorzichtig verder op Kaapverdië

renee

Renée Eykens

Renée Eykens heeft er een weekje trainen onder de zon op Kaapverdië, een eilandengroep voor de westkust van Afrika, opzitten. Met de voet die haar het hele seizoen hinder bezorgde, gaat het ondertussen de goede kant op.

"Ik ben hier vooral voor de zon en om te trainen in beter weer", legt Renée Eykens/AA uit wat ze in Kaapverdië doet. In het tussenseizoen heeft ze de tijd genomen om haar pijnlijke voet te laten helen, en ook nu nog is ze voorzichtig. "Echt trainen doe ik nog niet zo lang, maar ik ben blij dat ik weer aan het lopen ben. Een maand heb ik zo goed als niks gedaan, ook niet alternatief. Dat voel je wel als je daarna een eerste keer weer gaat joggen."

Ondanks de voetblessure heeft Renée een min of meer volledig seizoen kunnen afwerken, maar evident was het afgelopen zomer niet. "Het heeft me heel veel energie gekost. Een paar jaar geleden werd ik nog gek van een maand niet trainen, maar als atleet heb je eigenlijk geen rust. Daarom voel ik nu wel dat ik dat nodig heb. Tegen het eind van die maand krijg ik dan weer zin om er volledig in te vliegen."

Renée is overgestapt van Kapellen naar Antwerp Athletics en ondertussen is het opbouwen al enkele weken aan de gang. "Eerst twee keer per week start to run, dan drie keer per week, nu is het om de dag. De rest vul ik aan met alternatieve trainingen. Ik ben dus zeker nog niet volledig terug, maar stillekesaan komen we er wel. Ik ben vooral blij dat ik geen last meer heb van mijn voet en ben op de goede weg. Op voetstabiliteit had ik nooit echt gewerkt, en dat was een van de factoren waardoor ik er last van heb gekregen. Nu ben ik mijn voeten aan het optrainen. Ik bekijk het dag per dag en sta in constant contact met de dokter. We mogen geen stappen overslaan. Er is tijd genoeg, want het WK is pas eind september 2019."

Competitieplannen smeden is gezien de huidige situatie van Renée nog niet aan de orde. "Dat heeft geen zin. Ik weet nog niet wanneer ik wedstrijdklaar zal zijn. Zonder een zeker niveau te halen, wil ik ook geen wedstrijden lopen. In principe wil ik nog altijd zowel crossen als indoorwedstrijden meepikken, maar welke dat worden, is nog een vraagteken."

Volgende zomer hoopt Renée om nog eens hele zomer zonder zorgen te kunnen trainen en racen. "Ik wil gewoon een seizoen waarin ik de normale trainingen kan afwerken, dan zal het in wedstrijd vanzelf wel lopen. Met dat late WK wordt het voor iedereen een heel raar jaar. In augustus in topvorm zijn, is simpelweg te vroeg. Maar eigenlijk laat ik dat helemaal aan mijn coach Theo (Joosten, nvdr.) over. Ik doe wat hij zegt. Het zal zonder twijfel een zomer worden in verschillende wedstrijdblokken."