16/02

Renée Eykens plaatst zich voor EK in 800m

renee

Renée Eykens.

Met een vierde plaats op de prestigieuze World Indoor Tour in Birmingham heeft Renée Eykens zich gekwalificeerd voor het EK in Glasgow in de 800 meter. Ze stelde haar persoonlijk record bij naar 2'02"15.

Renée Eykens/AA liep een attente wedstrijd en sloot die uiteindelijk af op een knappe vierde plaats. Ze stelde haar persoonlijke besttijd met meer dan een seconde bij en dook ook ruim onder de limiet voor Glasgow, die op 2'02"72 staat. Renée is voormalig Europees kampioene bij zowel de juniores en beloften en tevens halve finaliste op zowel een EK bij de seniores als de Olympische Spelen, maar werkte nooit eerder een indoortoernooi af.

“Het was los van het EK mijn laatste wedstrijd van het indoorseizoen, dus ik had me voorgenomen om alles of niets te spelen”, zegt Renée. “Ik was een beetje zenuwachtig, maar wist dat ik goed in vorm was. Deze keer zat het allemaal een beetje mee, en ik heb het tactisch goed aangepakt. Het plan was om voorin te proberen lopen, maar ik ook niet té dicht achter de haas, want die zou in 57 seconden openen.”

Een 800 meter betekent, zeker indoor, altijd een beetje knokken. En dat was in Birmingham zeker niet anders. “In de eerste ronde wilde iedereen naar voren trekken, maar ik heb mijn plaats beter kunnen vasthouden dan vorige week in Liévin. Ik ben eigenlijk heel tevreden over hoe ik voorin heb kunnen meedraaien. Eén keer heb ik wel een inhaalmanoeuvre in de bocht gemaakt. Dat kostte krachten, maar anders riskeerde ik te veel achterin te belanden.”

Renée heeft nog altijd behoorlijk weinig indoorervaring, maar lijkt toch snel de knepen van het vak onder de knie te krijgen. “Uiteindelijk heb ik mijn eigen wedstrijd gelopen, en heel weinig naar de tussentijden gekeken.” Ze passeerde in 1’30 aan 600 meter en liep daarna nog een lage 32’er in de laatste ronde.

Na de afloop duurde het nog even voor er zekerheid kwam over de EK-selectie. “De tijden verschenen één voor één op het bord, maar ik wist niet eens hoeveelste ik was. De ontlading was groot toen ik mijn tijd zag. Wat er nu mogelijk is op het EK, daar durf ik geen uitspraken over te doen. Daar heb ik zelfs totaal nog niet over nagedacht. Het wordt mijn allereerste indoorkampioenschap. Je moet de wedstrijd nog veel beter lezen dan outdoor. Eén foutje, en het is over.”